Wetenschap & Techniek
MAX

Doomsday Clock blijft staan: nog 90 seconden tot 'het einde van de wereld'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Doomsday Clock blijft staan: nog 90 seconden tot 'het einde van de wereld'

De Doomsday Clock staat dit jaar opnieuw op 90 seconden voor middernacht. De klok geeft aan hoe dicht we volgens wetenschappers bij het einde van de wereld zijn. Naar welke dreigingen voor de mensheid wordt er gekeken? We bespreken de klok met wetenschapsjournalist Rob van Hattum in Villa VdB.

Villa VdB 1401 doomsday

Meerdere dreigingen

De Doomsday Clock is een symbolische klok die sinds 1947 wordt bijgehouden door wetenschappers aan de Universiteit van Chicago. Er wordt gekeken naar bijvoorbeeld nucleaire dreiging, klimaatverandering, maar ook naar de bedreigingen van bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie. "De verspreiding van desinformatie met door kunstmatige intelligentie gegenereerde berichten is nu echt aanwezig. Mensen denken soms wel eens dat 't hele internet gevuld gaat worden door verzonnen berichten door kunstmatige intelligentie." En dat is een risico voor bijvoorbeeld de aankomende Amerikaanse verkiezingen.

Terugdraaien

Gelukkig kan de klok wel teruggedraaid worden. Dat gebeurde in de levensspanne van Rob al meerdere keren: "In 1955 was het 23:58, maar toen de koude oorlog voorbij was, was het ineens 23:43. Maar na de oorlog in Oekraïne is hij naar 90 seconden voor 12 gegaan en dat is 'ie nu gebleven."

Wil je zelf bekijken waar de klok nu op staat? Klik dan hier.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie