Wetenschap & Techniek
NOS

Google bestaat 25 jaar: 'De oprichters vonden het internet maar een rommeltje'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Google bestaat 25 jaar: 'De oprichters vonden het internet maar een rommeltje'

Google is vandaag 25 jaar geleden opgericht. Wereldwijd gebruikt 92 procent van de internetgebruikers deze zoekmachine. In Nederland gaat het zelfs om 94 procent. NOS Met het Oog op Morgen blikte met Peter Olsthoorn terug op de beginjaren van Google. Hij is onderzoeksjournalist en schreef 'De macht van Google'.

"Google is opgericht door Sergey Brin en Larry Page. Twee Amerikaanse jongens, studenten van een jaar op 23", weet Olsthoorn. "Inmiddels behoren ze tot de tien rijkste mensen van de wereld, maar dat interesseert hen niet zo, denk ik."

"In 1996 begonnen ze een onderzoeksproject. Ze vonden het internet maar een rommeltje waar je nauwelijks iets goed kon vinden. Toevallig hadden ze een hele toegewijde professor die hen goed op het pad zette", aldus Olsthoorn.

'Hele internet op computers gezet'

"Ze wilden het hele internet verzamelen op computers in Stanford University, de beste technische universiteit ter wereld. Iedere nacht struinden ze het hele internet af om alles wat er nieuw bij was gekomen op computers te zetten", vertelt Olsthoorn.

"Dat leverde al snel problemen op, want de universiteit had die computercapaciteit zelf hard nodig. Ze zijn bijna van het computersysteem afgegooid door Stanford, dan hadden wij Google niet gehad. Gelukkig is dat niet gebeurd."

Fondsenwerving liep moeizaam

"De mensen om hen heen hadden niet in de gaten dat Page en Brin met iets groots bezig waren. Het was daarom ook ontzettend moeilijk in het begin", stelt Olsthoorn. "Als je een bedrijf wil oprichten, heb je natuurlijk geld van investeerders nodig."

"Ze hebben uiteindelijk wat geld weten te krijgen van een bestuurder van een groot computerbedrijf dat inmiddels niet meer bestaat. Toen Google gelanceerd was en een beetje begon te lopen, ja, toen stonden andere grote investeerders op de stoep."

'Google verkeerd gespeld'

"Net als zoveel bedrijven die data van mensen verzamelen, is het een beetje een sneaky bedrijf geworden. Ze zijn heel erg afhankelijk van advertentiekosten. Eigenlijk zou je gewoon een abonnement moeten kunnen nemen bij Google", zegt Olsthoorn.

"De naam Google komt van een wiskundige term. Een googol is een één met honderd nullen. Bij de oprichting hebben de jongens het woord fout gespeld en daarom hebben we nu Google."

oog google

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie