Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Welk groen is beter voor de natuur: een boom of een struik?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Welk groen is beter voor de natuur: een boom of een struik?

De lente is officieel begonnen, de klok gaat binnenkort weer een uur achteruit en de bloei is alweer bijna te ruiken. De blaadjes groeien langzaam weer aan, maar de grote vraag bij Spraakmakers is: wat is nou beter voor de natuur: bomen of struiken? Boomexpert Marina van Hameren geeft het verlossende antwoord.

De natuur lijkt steeds meer te verdwijnen om ons heen. Bomen worden in steden gekapt om ruimte te maken voor bijvoorbeeld parkeerplekken, tot grote ergernis van buurtliefhebbers. Soms worden die bomen vervangen door struiken. Maar klopt het überhaupt wel dat er minder bomen in bijvoorbeeld Amsterdam zijn dan voorheen? "Het bomenbestand in Amsterdam neemt niet af, volgens de bomenbalans van 2023", zegt Van Hameren.

Hittestress

"Er zijn meer herplante bomen dan aanvragen voor verwijdering", voegt de boomexpert eraan toe. Daarbij is het vooral belangrijk om te kijken naar de "kwaliteit en functie" van de bomen. Bepaalde aspecten, zoals in hoeverre de boom hitte reduceert en CO2 afvangt, zijn daarin bepalend. Het totale aantal stammen in de stad zegt niet zoveel, meldt Van Hameren.

Beschikbare ruimte

Desondanks snapt Van Hameren de zorgen om de gekapte bomen "heel goed", maar er zit een addertje onder het gras. "Beschikbare ruimte is belangrijk voor een goede groeiplaats van een boom, zodat deze oud en groot kan worden", zegt Van Hameren. Dan kiest de gemeente voor ander soort groen. "Elk groen vervult een functie en draagt bij aan de biodiversiteit. Liever een boom, maar als het niet anders kan, kies dan voor ander groen zoals struiken."

Kwaliteit

Bovendien wordt er in Amsterdam actief gewerkt om de hoeveelheid bomen te laten toenemen. "Kwaliteit van de bomen is belangrijk, maar waakzaamheid blijft nodig. Er zijn genoeg straten met weinig groen en teleurstelling over gekapte bomen. Alertheid is dus geboden", concludeert Van Hameren.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie