Tweede Kamerverkiezingen 2023
VPRO

Deze verkiezingen gaan nauwelijks over defensie, ondanks twee oorlogen aan de rand van Europa

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze verkiezingen gaan nauwelijks over defensie, ondanks twee oorlogen aan de rand van Europa

Aan de oostgrens vecht Oekraïne de grootste oorlog op ons continent sinds de Tweede Wereldoorlog, en ook aan de zuidgrens kan de Israël-Gaza oorlog ieder moment escaleren tot een regionaal conflict. Maar over deze grote geopolitieke gevaren lijkt het in de campagne nauwelijks te gaan. "Het is blijkbaar niet in het belang van lijsttrekkers om deze internationale problemen te accentueren", stelt Volkskrant-journalist Arnout Brouwers in Bureau Buitenland.

Ook in Nederland spanningen en veiligheidsrisico's

Ook onderzoeksjournalist Dieuwertje Kuijpers valt het op dat internationale veiligheid nauwelijks besproken wordt tijdens de campagne. Volgens haar staat defensie of internationale veiligheid volgens kiezersonderzoek nou eenmaal niet in de top vijf naast thema’s als wonen, zorg of inkomen.

Toch zou je volgens de onderzoeksjournalist denken dat het nu wel een urgenter thema zou moeten zijn: "Kijk bijvoorbeeld naar het Israël-Palestina conflict. Dat zorgt hier in Nederland toch ook wel voor spanningen en veiligheidsrisico's. De antisemitische incidenten zijn toegenomen. Er zijn ook zorgen over de beveiliging van Joodse scholen. Je ziet ook dat met demonstraties, burgemeesters die niet echt durven in te grijpen uit angst voor polarisatie. Dan zie je juist met zo'n onderwerp, dat zo naar binnen slaat en verhit is, dat juist in verkiezingstijd, niemand zijn handen er echt aan wil branden."

Geen veiligheidspolitieke traditie

Arnout Brouwers schreef in de Volkskrant een scherpe column waar hij de houding in Nederland vergeleek met iemand die nog gerieflijk in de luie stoel in zijn tuin zit, terwijl het bos vlakbij al in brand staat: "Het is natuurlijk wel zo dat Gaza tot uitingen van verschillende politieke partijen leidt. Maar echt een buitenlanddebat kun je dat niet noemen. Dat is een hele emotionele kwestie waar iedereen een bepaalde positie moet innemen. Maar als het gaat om de vormgeving van Europa en ook over de vraag in hoeverre Europa zelf bedreigd wordt. Nee, dat is niet echt een issue."

Volgens Brouwers heeft Nederland ook helemaal geen veiligheidspolitieke traditie. Daarom is het in zijn ogen ook zo apart dat een Nederlandse premier die nooit echt betrapt is op bijzondere belangstelling voor veiligheid, nu de Secretaris-Generaal van de NAVO zou moeten worden.

Hoe zit het met onze veiligheid en defensie na deze verkiezingen? - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie