Tweede Kamerverkiezingen 2023

Volg de Tweede Kamerverkiezingen op NPO Radio 1

foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Volg de Tweede Kamerverkiezingen op NPO Radio 1

De Tweede Kamerverkiezingen komen eraan en NPO Radio 1 besteedt uitgebreid aandacht aan de strijd om de zetels. Naast de debatten van NOS en EenVandaag bespreken Xander van der Wulp en Joost Vullings de stembusstrijd in hun dagelijkse podcast en organiseert het radioprogramma Dit is de Dag Townhalls waarin politici vragen uit het publiek beantwoorden.

De komende weken bepalen miljoenen Nederlanders hun stem in wat door velen wordt gezien als de belangrijkste verkiezing in jaren. Met een gebalanceerde, diverse verkiezingsprogrammering waarbij alle geluiden aan bod komen, wil NPO Radio 1 de kiezers de komende weken zo breed mogelijk informeren.

NPO Radio 1 reist op verkiezingsdag door het hele land en gaat in gesprek met kiezers en niet-kiezers. De locatie-uitzendingen zijn in handen van verschillende presentatieduo’s, denk aan Ghislaine Plag & Sven Kockelmann en Willemijn Veenhoven & Tim de Wit. In de avond worden de uitslagen van de verkiezingen uitgebreid besproken op de zender. Ook op de website, onze socialmediakanalen en de NPO Radio 1-app ben je tijdens de verkiezingen op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

NOS Nederland Kiest - Het Debat:

Het NPO Radio 1-debat is een begrip in verkiezingstijd. Dit jaar gaan 16 lijsttrekkers met elkaar in discussie onder leiding van Winfried Baijens en Wilma Borgman. Schakel in op vrijdag 3 november vanaf 17:00 uur.

NOS Nederland Kiest - De Uitslagen:

Op 22 november kiest Nederland. Zodra de uitslagen binnenkomen, houden Mark Visser en Tijs van den Brink je de hele avond op de hoogte van de exitpoll, uitslagen, reacties van de partijen en de eerste analyses over de uitslag. Te beluisteren vanaf 20:30 uur.

DIDD Verkiezingscafé (EO):

Ook in de weken voorafgaand aan de verkiezingen weet je meer bij NPO Radio 1. Zo trekt Dit is de Dag (DIDD) van 8 tot en met 21 november het land door. Tijdens acht DIDD Verkiezingscafés krijgt het publiek de kans om een lijsttrekker of prominent van de grootste partijen het hemd van het lijf te vragen.

Geld of je leven Rekent Door (EO):

Kunnen al die mooie plannen in de verkiezingsprogramma's wel worden betaald? Geld of je leven zoekt het uit. Van 6 tot en met 21 november bespreekt het economieprogramma de programma's op financieel vlak. Dat doet het programma met de partij en met vaste commentatoren Marieke Blom en Paul Schenderling.

De Jonge Stem, Vroeg! (BNNVARA):

Ook vroege én jonge vogels zitten in verkiezingstijd goed op NPO Radio 1. Vroeg! organiseert De Jonge Stem, een debat tussen vertegenwoordigers van de jongerenafdelingen van politieke partijen. Van 13 tot en met 21 november hoor je in zeven uitzendingen het hele debat langskomen.

EenVandaag Verkiezingsdebat (AVROTROS):

Op 20 november organiseert EenVandaag een lijsttrekkersdebat tussen VVD, PvdA/GL, BBB, NSC, PVV en D66. De leiders van deze zes partijen nemen het tussen 18:00 en 19:30 uur tegen elkaar op over thema's als klimaat, bestaanszekerheid en asiel. Het debat hoor je live op NPO Radio 1, met voor- en achteraf ruimte voor duiding en napraten.

foto: ANP

Podcasts:

Behalve speciale uitzendingen op zender, beleef je de verkiezingen ook met NPO Radio 1-podcasts, onder andere te beluisteren in de gratis NPO Luister-app.

Vanaf 6 november houden Joost Vullings en Xander van der Wulp je iedere dag op de hoogte laatste ontwikkelingen met De Campagnestemming (NOS). Negentien dagen lang komt de campagneversie van de best beluisterde NPO-podcast in de vroege nacht – dus na de laatste politieke gesprekken in de talkshows – online. Dus liefhebbers van de politiek kunnen zich meteen bij het opstaan helemaal laten bijpraten.

Aan wie kun je beter vragen hoe spindoctors in de politiek werken dan aan spindoctors zelf? Tijs van den Brink praat in Spindoctors (EO) met voormalig PvdA-adviseur Julia Wouters en politicoloog en voormalig campagnestrateeg bij de VVD Raymond Mens over de frames en de spins in de politiek.

Dé podcast waar rechts Nederland naar luistert in aanloop naar de verkiezingen: Ongehoord: De Verkiezingen (ON!). Duiding, commentaar en ongehoorde invalshoeken met gasten uit de politiek, samenleving en media. De presentatie is in handen van Peter Vlemmix.

Online:

Online ben je bij NPO Radio 1 constant op de hoogte van de verkiezingsstrijd. Vanaf maandag 6 november vind je op nporadio1.nl/verkiezingen een selectie van de beste verkiezingscontent van NPO Radio 1. In de vijfdelige online videoserie BBB - maar dan anders (BNNVARA) gaat Patrick Lodiers onder het genot van een biertje (B) en bitterballen (B) in gesprek met een (bezorgde) burger (B). Lodiers trekt daarvoor door het hele land, langs bruine kroegen en bespreekt zo vijf thema’s die een grote rol spelen in het dagelijks leven van de stamgasten of de kroegbaas. BBB - maar dan anders én andere verkiezingsvideo's zie je op ons YouTube-kanaal.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie