Sport
NOS

Komt er een betaaldvoetbalclub alleen voor vrouwen? 'Wij willen serieus investeren'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Komt er een betaaldvoetbalclub alleen voor vrouwen? 'Wij willen serieus investeren'

Er zijn vergevorderde plannen voor de oprichting van een nieuwe betaaldvoetbalclub, een BVO. En die club is er dan voor, door en met vrouwen. De club gaat Hera heten en wil gaan spelen in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

"We zien wereldwijd de trend opkomen dat er speciale vrouwenclubs worden opgericht", zegt ondernemer Marieke Visser, oprichter van de club Hera, in het NOS Radio 1 Journaal. "Je ziet het al in Engeland en in Amerika eigenlijk al jaren. Daarbij ligt de focus dus echt op de vrouwen en draait alles om hen. Ik denk dat focus hierin het sleutelwoord is. Alles wat aandacht krijgt, groeit. Maar vrouwen staan nu toch vaak in de schaduw van mannenteams bij de reguliere clubs."

Vaak is alles ingericht rondom de mannen, omdat voetbal van oudsher een mannensport is, weet Visser. "Je moet je voorstellen dat het tot de jaren 70 zelfs nog verboden was voor vrouwen om te voetballen. Uiteindelijk is er vrouwenvoetbal gekomen, maar is het nog steeds vaak bijzaak, zowel in het amateurvoetbal als in het profvoetbal. Hoeveel goede mensen er ook bezig zijn met vrouwenvoetbal in Nederland. Het systeem is gewoon ingericht voor en door mannen."

Ontwikkeling

Als de focus meer op de vrouwen komt te liggen, zal dat ook de ontwikkeling stimuleren, denkt Visser. "Het is nu zo dat er bijvoorbeeld op het hoogste niveau vrouwenvoetbal maar vier clubs zijn die hun vrouwen überhaupt een contract kunnen aanbieden. Dat is heel erg groeiende ook. Maar het is ook hartstikke lastig voor clubs om zomaar in een keer een heel volwaardig draaiend vrouwenteam te bouwen, ook financieel."

Daarom wil Visser met een eigen betaaldvoetbalclub komen, gericht op vrouwen. "Het is de bedoeling dat wij starten met een dreamteam in het seizoen 2025-2026. Een team samengesteld van verschillende vrouwen die nu al actief zijn in het voetbal en aangevuld met jonge talenten. Eigenlijk zien we het als een piramide die we van boven naar beneden afbouwen, dus we beginnen op het hoogste niveau. Maar we willen ook investeren in een goede jeugdopleiding en goede talententeams eronder."

Alleen is er nog wel een vergunning van de KNVB nodig. Daar is Visser hard mee bezig. "Die is nog niet zeker. Ze zijn aan het onderzoeken in hoeverre het kan, want in het huidige systeem is het recht om een vrouwenteam te starten eigenlijk voorbehouden aan bestaande clubs. Maar bestaande clubs zijn weer gericht op de mannen. Dus eigenlijk is hiermee het vrouwenvoetbal afhankelijk van de mannen."

Geldschieters

Er zijn in ieder geval al wel geldschieters gevonden om de club Hera te realiseren. "We hebben individuele investeerders uit Nederland gevonden die deze missie ondersteunen. Het is aan de ene kant een missie en aan de andere kant een commercieel verhaal, want vrouwenvoetbal is een groeimarkt. De UEFA berekende ook dat de komende tien jaar de commerciële waarde gaat verzesvoudigen. Op die manier is het ook interessant om te investeren in het vrouwenvoetbal."

Ook vanuit speelsters kan hier positief op worden gereageerd, denkt Visser. "Wij zeggen dat we serieus willen investeren in het vrouwenvoetbal. Dat betekent ook dat we iedereen een salaris aanbieden en goede voorwaarden. Ik denk dat we best wel een team kunnen samenstellen van bijvoorbeeld internationals. Misschien vrouwen die niet eens meer in Nederland spelen, maar die misschien wel willen terugkomen hiervoor."

Waarom moet er een betaaldvoetbalclub alleen voor vrouwen komen?

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie