Sport
NOS

'Als je alleen naar thuisduels gaat, vraag je je af waarom je Sugawara nooit ziet scoren'

foto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als je alleen naar thuisduels gaat, vraag je je af waarom je Sugawara nooit ziet scoren'

Wat zeggen de cijfers? Data-analist Bart Frouws duikt in de studio van NOS Langs de Lijn wekelijks in de meest opvallende statistieken van de gespeelde eredivisiewedstrijden. Vandaag: AZ lijkt de weg omhoog te hebben gevonden. De ploeg van interim-coach Maarten Martens won zondag eenvoudig met 4-0 bij het noodlijdende FC Volendam. "Als je alleen naar thuiswedstrijden gaat, ga je je afvragen waarom je Sugawara nooit ziet scoren."

Wéér een makkelijke middag voor AZ. De nummer vier van de eredivisie won zondag met 4-0 bij het noodlijdende FC Volendam, een week nadat het Excelsior in eigen huis met dezelfde cijfers had verslagen. De lastige wintermaanden, waarin de ploeg vrijwel continu puntenverlies leed, lijken vergeten in Alkmaar.

"Het vertrouwen lijkt weer helemaal terug", zegt studio-analist Fons Groenendijk. "En als je vertrouwen hebt, dan gaat het bijna vanzelf." Toegegeven, voegt Groenendijk toe: "Al is Volendam natuurlijk wel een club die week in, week uit ontzettend veel tegengoals krijgt."

Gedeeld topscorer deze eeuw

Het vierde doelpunt kwam op naam van Vangelis Pavlidis, die daarmee oud-speler Mounir El Hamdaoui evenaarde. Beide aanvallers hebben nu 51 goals in de eredivisie gemaakt. "Ze zijn samen topscorer van deze eeuw voor AZ", plaatst Frouws dat in perspectief. "Als je een ranglijstje van deze eeuw maakt, dan doet-ie het goed."

Quote

Als je alleen naar thuiswedstrijden gaat, ga je je afvragen waarom je 'm nooit ziet scoren

Data-analist Bart Frouws over Yukinari Sugawara, die vooral in uitduels scoort voor AZ

Ook Yukinari Sugawara was in Volendam andermaal trefzeker. "Hij is de laatste drie wedstrijden steeds betrokken geweest bij een doelpunt. Hij heeft dit seizoen vier wedstrijden gemist door de Azië Cup, die heeft AZ allemaal niet gewonnen", zegt Frouws. "Ik wil niet alles aan hem ophangen, maar hij is heel belangrijk."

Scoren in uitduels

Belangrijk is-ie dan wel vooral in uitduels, voegt Frouws toe. "Hij is vaak betrokken bij doelpunten, maar als je een seizoenkaart van AZ hebt en alleen naar de thuiswedstrijden gaat, ga je je afvragen waarom je 'm nooit ziet scoren. Zijn laatste negen goals maakte hij namelijk allemaal in uitduels. De laatste keer dat hij in Alkmaar scoorde in de eredivisie, was in december 2019. Het zou voor de AZ-aanhang leuk zijn als hij ook daar eens zou scoren."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie