Sport
NOS

'Verstappen heeft potentiële wereldkampioenen kapotgemaakt'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Verstappen heeft potentiële wereldkampioenen kapotgemaakt'

Max Verstappen heeft er een nieuw record bij: tien grand prix-overwinningen op rij. De Red Bull-rijder won probleemloos in Monza en kan deze maand nog voor zijn derde achtereenvolgende wereldtitel gaan.

"Tien wedstrijden op rij winnen, dan moet je alles perfect doen", zegt studio-analist en voormalig autocoureur Jeroen Bleekemolen in NOS Langs de Lijn. Hij somt op: "Er mag niks fout gaan: niet aan de auto, niet bij jezelf, niet met de pitstops, niet met gek weer."

Bleekemolen is onder de indruk van de dominantie van Verstappen. De 25-jarige coureur startte zondagmiddag in Italië vanaf plek twee en passeerde Carlos Sainz na kalm afwachten in de vijftiende ronde. "Hij kan het rustig aan doen. Soms is dat gevaarlijk, maar hij kan alles heel houden en heeft de tijd om de aanval in te zetten. Hij hoeft niet meteen in die eerste bocht de kop te pakken. Hij kan het een paar rondjes aankijken en het uiteindelijk afmaken."

Verstappen hoeft niet tot het uiterste te gaan

Wat dit seizoen opvalt: Verstappen valt amper nog uit met een defecte auto, iets wat Pérez dit seizoen in dezelfde wagen wél is overkomen. "Ze maken de auto steeds betrouwbaarder. Maar als je niet tot het uiterste gaat, kun je zo’n motor qua vermogen een klein beetje terugschroeven", verklaart Bleekemolen. "Gewoon op een andere stand zetten, dan slijt die minder en gaat-ie langer mee."

Hij ziet dat teamgenoot Pérez die ruimte niet heeft, ook zondagmiddag niet in Monza. "Die pakt pas een paar ronden voor het einde de tweede plek van Ferrari af (ten koste van Sainz, red.).” Verstappen, stelt de analist, dwingt die marge dus simpelweg zelf af.

Gerelateerde podcast

NOS Formule 1-Podcast

NOS Formule 1-Podcast

'Keihard blijven werken'

Met tien achtereenvolgende grand prix-overwinningen koerst Verstappen af op een derde wereldtitel op rij. Sterker nog, de 25-jarige Nederlander kan dat deze maand nog voor elkaar krijgen. Ziet Bleekemolen nog dingen die beter kunnen?

Ja, antwoordt hij. Want Pérez, begonnen vanaf de vijfde plaats, kwam 'slechts' zes seconden na zijn teamgenoot over de finish. "De voorsprong is klein. Het is niet zo dat Verstappen heel makkelijk wint."

Een kanttekening: "Als hij van pole was gestart, dan had hij zomaar 15 tot 20 seconden gehad. Op dit moment loopt alles perfect, maar het zal niet makkelijk zijn die voorsprong te behouden." Bleekemolen verwijst naar het feit dat ontwikkelingen in de sport elkaar steeds sneller opvolgen. "Ze moeten altijd keihard blijven werken."

Zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton zorgde dit weekend voor een relletje door te stellen dat hij moeilijkere teamgenoten heeft gehad dan Verstappen. Daarmee impliceerde de coureur van Mercedes dat Verstappen onder makkelijkere omstandigheden presteert.

'Verstappen heeft potentiële wereldkampioenen kapotgemaakt'

Bleekemolen: "Hij bedoelde eigenlijk dat Verstappen geen grote namen naast zich heeft gehad, dat heeft Hamilton wel gehad: Fernando Alonso (tweevoudig wereldkampioen), Nico Rosberg (één wereldtitel)."

Je kunt het ook omdraaien, reageert Bleekemolen. "Verstappen heeft al die teamgenoten kapotgemaakt. Dat waren misschien ook potentiële wereldkampioenen. Maar die zijn voordat ze überhaupt bij Red Bull kwamen, al mentaal gesloopt door Verstappen."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie