Sport
NOS

Stelling van Borst: 'De rivaliteit tussen Duitsland en Nederland bestaat niet meer'

  1. Nieuwschevron right
  2. Stelling van Borst: 'De rivaliteit tussen Duitsland en Nederland bestaat niet meer'

Dinsdag speelt het Nederlands elftal een oefenwedstrijd in en tegen Duitsland. Leuk, een confrontatie met andere sterke landen, maar de echte rivaliteit van vroeger is verdwenen. Dat betoogt Hugo Borst met zijn Stelling van deze week. "De rivaliteit is nu niet anders dan wanneer we tegen Frankrijk of Engeland voetballen", voegt medepresentator Tom van 't Hek toe.

Oranje speelt aankomende dinsdag een oefeninterland tegen Duitsland. De rivaliteit van vroeger is verdwenen, aldus Hugo Borst. "Sinds het WK van 2006, dat daar werd gehouden, ben ik heel erg gesteld geraakt op het Duitse voetbal. Maar de rivaliteit tussen Duitsland en Nederland bestaat niet meer."

Niet meer speciaal

Dat ziet ook medepresentator Tom van 't Hek. "In 1974 was ik als 16-jarige jongen bij de WK-finale in München (waarin Nederland verloor, red.). In '88 was ik in Hamburg (tijdens de gewonnen EK-finale, red.)", vertelt hij. "De twee beroemdste wedstrijden. Ook ik heb gemerkt dat de rivaliteit toen vele malen groter was. De rivaliteit is er nog wel, maar die is niet anders dan wanneer we tegen Frankrijk en Engeland voetballen."

Quote

De rivaliteit is tegenwoordig niet anders dan wanneer we tegen Frankrijk of Engeland voetballen

Tom van 't Hek over Oranje

Wat vinden de luisteraars?

Luisteraars kunnen hun mening delen via de NPO Radio 1-app. "Het woord 'moffen' werd door mijn vader gebruikt, door mijn generatie alweer veel minder, en mijn kinderen hebben geen idee", schrijft Maurice. "Waar mijn kinderen nu een 'hekel' aan hebben? Aan de Argentijnen, door de uitschakeling van Nederland op het laatste WK."

Arnoud reageert met: "De glijgoal van van Basten in 1988 was het moment waarop de finale uit 1974 voor mij werd omgedraaid. 'Wij' wonnen op Duitse wijze van de Duitsers." Ivo schrijft: "Ik heb Duitse familie en er is louter onderlinge liefde geweest tussen ons. Rivaliteit is er nooit. Hoogstens een beetje plagen op z'n tijd."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie