Sport
NOS

'Derde fatale blunder van het seizoen, alleen Noppert overlegt slechtere cijfers'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Derde fatale blunder van het seizoen, alleen Noppert overlegt slechtere cijfers'

Wat zeggen de cijfers? Data-analist Bart Frouws duikt in de studio van NOS Langs de Lijn wekelijks in de meest opvallende statistieken van de gespeelde eredivisiewedstrijden. Vandaag: Feyenoord had er een gelukje voor nodig, maar de ploeg van trainer Arne Slot blijft na de benauwde 3-2 zege bij sc Heerenveen in de race om het landskampioenschap.

De bezoekers uit Rotterdam mochten Heerenveen-verdediger Syb van Ottele bedanken voor het cadeautje dat ze in de slotfase mochten uitpakken. De 22-jarige invaller, net een paar minuten in het veld, raakte bij een scheidsrechtersbal op onbegrijpelijke wijze de controle over de bal kwijt, waarna spits Ayase Ueda de winnende treffer kon binnenschuiven.

Geen fijn seizoen

Het was niet de eerste keer dit seizoen dat Van Ottele een fout begaat die tot een tegendoelpunt leidt. "Dit is al de derde keer dit seizoen", schetst data-analist Bart Frouws. Met vijf keepersfouten overlegt alleen ploeggenoot Andries Noppert, inmiddels gedegradeerd tot tweede doelman, slechtere cijfers. "Bij keepers is dat natuurlijk ook iets makkelijker dan bij centrale verdedigers", voegt Frouws daaraan toe. "Maar het toont wel aan dat Van Ottele niet bepaald een fijn seizoen heeft."

Quote

Een trainer wil een speler zonder vertrouwen in bescherming nemen

Studio-analist Fons Groenendijk over de blunder van Heerenveen-verdediger Syb van Ottele

Gelukje of niet: volgens de cijfers is de zege van Feyenoord terecht, ziet data-analist Bart Frouws. De bezoekers kwamen tot 21 schoten, dertien meer dan Heerenveen. Dat terwijl het twee keer terug moest komen van een achterstand en ook nog eens een blunder nodig had om te winnen. "Doordat ze twee keer op achterstand stonden, worden de cijfers ook wel een beetje krom getrokken", geeft Frouws toe. "Daardoor móést Feyenoord wel."

Bescherming

De blunder van Van Ottele toont volgens studio-analist Fons Groenendijk hoe weinig zelfvertrouwen de verdediger op dit moment heeft, na een seizoen om te vergeten. Had Heerenveen-coach Kees van Wonderen hem überhaupt moeten laten spelen tegen een topploeg? "Een trainer wil een speler zonder vertrouwen in bescherming nemen. Dat Van Wonderen 'm vandaag alsnog bracht, was zijn eigen verantwoordelijkheid. En die wissel pakte niet goed uit."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie