Sport
NOS

Judoka Meyer na breuk met coach: 'Voel me beetje eenzaam'

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Judoka Meyer na breuk met coach: 'Voel me beetje eenzaam'

Judoka Roy Meyer was zondag al snel klaar op het EK in Montpellier. De 32-jarige Brabander verloor in de kwartfinale van landgenoot Jelle Snippe, in de categorie boven 100 kilo. Opvallender dan de nederlaag was dat Meyer geen coach bij zich had. Na de plotselinge breuk gaf Meyer aan dat hij zich eenzaam voelt. "De situatie is moeilijk."

"Dat kan een keer gebeuren, iemand kan een keer ziek zijn of om wat voor reden dan ook afwezig zijn", zegt verslaggever ter plaatse Matthijs Weststrate. "Maar vandaag was er helemaal niemand in zijn buurt. Het was me gisteren ook al opgevallen dat Meyer alleen rondliep en geïsoleerd op de tribune zat. Een beetje met de ziel onder de arm, leek het wel."

Westrate vroeg Gijs Ronnes, directeur topsport van de Nederlandse judobond, wat er aan de hand is. "Een paar weken geleden gaf zijn coach Jean-Paul Bell aan dat-ie Roy niet meer geraakt krijg", legt Ronnes uit. Daarop gaf Bell aan dat hij liever niet meer de coach van Meyer wilde zijn, aldus de sportdirecteur.

Verantwoordelijk voor eigen planning

Samen met een andere coach kwamen ze vervolgens tot het volgende plan: Meyer blijft onderdeel van het team, maar de judoka wordt verantwoordelijk voor zijn eigen planning. Ronnes: "Roy wil een dedicated coach en is daar niet blij mee." Na het EK gaan ze met zijn allen in gesprek om tot een passende oplossing te komen. Dat Meyer zijn eigen coach gaat inhuren, behoort tot de mogelijkheden. De coaching is voorlopig "on hold", in de woorden van Ronnes.

Quote

Ik voel me wel een beetje eenzaam

Judoka Roy Meyer na de plotselinge breuk met zijn coach

Meyer bevindt zich in een bijzondere situatie. "We werkten zes jaar samen, uit de evaluatie kwam naar voren dat er te veel verschillen in persoonlijkheid waren", vertelt de judoka tegenover verslaggever Weststrate. "Het is moeilijk, de afgelopen paar maanden ben ik met de bond in gesprek geweest om te kijken of er een oplossing voor is."

'Ik voel me wel een beetje eenzaam'

De plotselinge breuk kwam voor Meyer als een verrassing. "Ik probeer altijd mijn steentje bij te dragen. Nou ben ik iemand die mezelf weleens kan terugtrekken. Dat heb ik echt nodig, ik wil niet te veel prikkels hebben. De situatie is moeilijk. Ik voel me wel een beetje eenzaam, dus ik hoop dat het snel opgelost kan worden."

Met het oog op de naderende Olympische Spelen is de situatie op zijn minst ongelukkig te noemen. Weststrate: "Ik ben benieuwd in hoeverre hij van de judobond de ruimte gaat krijgen om zijn eigen weg te kiezen, in hoeverre hij nog gesteund gaat worden."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie