Sport
NOS

In een woon-zorginstelling naar de GP van Zandvoort kijken: 'De invalidenplekken zijn zo duur, dit is een mooi alternatief'

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. In een woon-zorginstelling naar de GP van Zandvoort kijken: 'De invalidenplekken zijn zo duur, dit is een mooi alternatief'

Verslaggever Edwin Cornelissen ging zondagmiddag in Zandvoort langs bij een woon-zorginstelling waar mensen met MS of niet-aangeboren hersenletsel op een groot scherm naar de F1-race kunnen kijken. "De invalidenplekken zijn zo duur, dit is een mooi alternatief."

"Ik ben stil, maar als ik ze zie inhalen voel ik de kriebels in mijn onderbuik. Dan ben ik zo zenuwachtig."

In woon-zorgcentrum Nieuw Unicum kijken dit weekend zo’n honderd mensen met MS of niet-aangeboren hersenletsel naar de grand prix van Zandvoort. Het gebouw – grote boom voor de deur, cirkelvormige aula – ligt een vijftal kilometers van het racecircuit vandaan. Het stratenplan van het grote complex heeft van bovenaf eigenlijk wel wat weg van een Formule 1-baan.

Op een groot tv-scherm genieten de bewoners, velen in een rolstoel, van de race waarin Max Verstappen zoals gebruikelijk domineert.

"Het is geweldig, ge-wel-dig. Het is allemaal zo dichtbij", zegt een van de bewoonsters. Ze is inmiddels groot Formule 1-fan. "Mijn vader keek het altijd met zijn beste vriend, maar toen vond ik er geen klap aan. Ik vond toen alleen Jan Lammers leuk, met zijn blonde krullen." Met een lach: "Daar was ik wel een beetje verliefd op." In de persoon van Red Bull-rijder Max Verstappen heeft ze tegenwoordig een nieuwe held.

Niet iedere bewoner van Nieuw Unicum komt uit Zandvoort. Dat maakt weinig uit, zegt een medewerkster. "Max heeft ervoor gezorgd dat de Formule 1 heel groot is geworden. Ze komen van ver om Max te bekijken."

'Dit is zulk dankbaar werk'

De vrouw werkt inmiddels zo’n twee jaar bij het zorgcentrum. Daarvoor was ze bijna een kwarteeuw op het F1-circuit te vinden, als directiesecretaresse. "Dat heb ik ook met enorm plezier gedaan. Maar het is heel leuk om het nu een keer van de andere kant te zien."

Wat haar huidige werk zo bijzonder maakt? "Het circuit is natuurlijk ontzettend commercieel", zegt de medewerkster. "Dit is zulk dankbaar werk, het verschil is groot."

De liefde voor de Formule 1 is groot in Nieuw Unicum, zegt ze. Zo groot zelfs, dat bewoners tijdens de voorbije Zandvoort-races met busjes naar het circuit werden gebracht voor een speciaal dagje uit. “Maar de prikkels waren te groot. Het is natuurlijk zo’n enorm evenement.” Zo komt het dat de bewoners zich op zondagmiddag in grote getalen verzamelen in de aula, zodat ze de race via het grote tv-scherm toch gezamenlijk kunnen volgen.

285 euro voor een invalidenplek

De spanning, de inhaalacties. De eerdergenoemde bewoonster leeft zich helemaal in tijdens een race. Zoiets kan prima via een groot scherm in plaats van langs het circuit, vertelt ze tegenover verslaggever Edwin Cornelissen. Bonus: dat is ook nog eens goed voor de portemonnee. "Ik hoorde dat iemand 285 euro betaald heeft, alleen voor vandaag." Vorig jaar ging ze wel naar het circuit. "Maar de invalidenplekken zijn zo duur, dit is een mooi alternatief."

Ster advertentie
Ster advertentie