Sport
BNNVARA

John van den Brom over crowdfunding Vitesse: 'Voetbal verbroedert'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. John van den Brom over crowdfunding Vitesse: 'Voetbal verbroedert'

'Samen voor geel-zwart' luidt de leus in Arnhem. Het noodlijdende Vitesse is een crowdfundingsactie gestart om de voetbalclub in leven te houden. Supporters, (oud-)spelers, Arnhemmers en voetballiefhebbers uit het hele land verzamelen zich en hebben al bijna een miljoen euro opgehaald. "Voetbal verbroedert, en dat blijkt bij deze actie zeker het geval", zegt de nieuwe trainer van Vitesse, John van den Brom, in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

"Dit is overweldigend", zegt Van den Brom in De Nieuws BV. Binnen één dag werd er voor Vitesse al bijna een miljoen euro opgehaald. "950 duizend euro is waar de teller op staat. Dat is ongekend. (...) De eerste honderdduizend was al binnen het eerste uur opgehaald. Toen dachten we van, dit gaat wel heel snel."

Donaties vanuit heel Nederland

Vanuit het hele land stromen de donaties binnen. (Oud-)spelers, fans, liefhebbers, Arnhemmers én Nijmegenaren (en ver daarbuiten) willen op deze manier hun steentje bijdragen aan het behouden van Vitesse. "Voetbal verbroedert, en dat blijkt bij deze actie zeker het geval", zegt Van den Brom. "Zowel van NEC als heel veel andere clubs in Nederland blijkt dat Vitesse een begrip is. Er zijn enorm grote problemen, laten we daar niet voor weglopen. We zijn ook enorm bezig om dat op te lossen."

Maar die schuld van Vitesse is nog lang niet terugbetaald met één miljoen. De schuld van de Arnhemse club bedraagt namelijk 18,9 miljoen euro. Vitesse heeft tot 17 mei om de financiën op orde te krijgen. Mocht dat lukken, dan speelt Vitesse volgend jaar in de Keukenkampioendivisie. De Arnhemmers zijn namelijk al gegarandeerd gedegradeerd nadat ze eerder al punten in mindering kregen. En ook hieruit blijkt: het is al lang onrustig bij Vitesse.

Protest tegen grote geld in het voetbal

Dat er massale steun is voor Vitesse, laat volgens Marcel van Roosmalen zien dat "het toch wel een hele grote club is die niet gemist kan worden in het betaalde voetbal. Het staat ook voor een breder iets. Dat mensen ook wel doorhebben dat clubs cultureel erfgoed zijn. Dat je die niet zomaar kunt laten verdwijnen. Zonder clubs als Vitesse is er geen Eredivisie of Keukenkampioendivisie mogelijk."

Van Roosmalen vervolgt: "Ik zie dit ook wel als een vorm van protest tegen het grote geld in het voetbal. Ik hoop dat alle supporters van alle clubs Vitesse blijven steunen want we zijn er nog lang niet. Er is nog minimaal 18 miljoen nodig. Maar dit is een hoopgevend eerste begin. En Vitesse is populairder dan gedacht. Ik dacht altijd dat Vitesse vrij impopulair was, maar ook zo'n club heb je nodig in het betaald voetbal."

'Oude liefde roest niet'

Als de schuld wordt afgelost in combinatie met het plan dat nu door de club gesmeed wordt, is er volgens Van Roosmalen geen reden om de club niet rendabel te maken. Trainer Van den Brom heeft daar ook vertrouwen in: "Anders had ik ook niet een contract getekend voor het nieuwe seizoen. (...) Ik ben er volledig ingegaan om de club te helpen. Het is de eerste club waar ik begonnen ben als speler. Het is een soort van thuiskomen. Oude liefde roest niet. Dat is fantastisch."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie