Politiek
WNL

CDA ziet rol voor koning in formatie: 'Enige bovenpartijdige in ons bestel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA ziet rol voor koning in formatie: 'Enige bovenpartijdige in ons bestel'

Het CDA wil dat de koning weer een rol krijgt in de formatie. "De koning is de enige bovenpartijdige in ons bestel", zegt CDA-Tweede Kamerlid Bart van den Brink in Sven op 1. Het staatshoofd kan volgens hem de rust bieden die vlak na de verkiezingen nodig is in politiek Den Haag.

Video niet beschikbaar

De Raad van State adviseerde in een rapport dat vorige week verscheen dat er een vaste verkenner moet komen in de formatiefase direct na de verkiezingen. De vicepresident van de Raad van State lijkt hiervoor het meest geschikt, aldus het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Volgens Van den Brink is de koning bij uitstek geschikt.

De CDA'er vindt dat de politiek lessen moet trekken uit de ellenlange formatie na de Tweede Kamerverkiezingen in 2021. "Stevige conclusies maken dat we daar als politiek echt een antwoord op moeten geven." Hij wil dat er voor de weken tussen de verkiezingen en de installatie van de nieuwe Tweede Kamer iemand is die de regie in handen heeft, anders dan de Kamervoorzitter.

"Op 22 november dit jaar hebben we verkiezingen. Op 6 december wordt de nieuwe kamer geïnstalleerd. In die twee weken is er niemand die de regie heeft. Er is een zittende Kamer en voorzitter, maar zij nemen afscheid. Tegelijkertijd is wel de vraag wat de duiding is van de verkiezingsuitslag en wat wij daarmee moeten", zegt Van den Brink.

Koning 'bovenpartijdig'

Sinds 2012 gaat de Kamervoorzitter na de verkiezingsuitslag met alle gekozen fractievoorzitters van de nieuw gekozen Tweede Kamer in gesprek. Vervolgens wordt na een stemming een verkenner aangewezen. Van den Brink benadrukt dat hierover geen duidelijke afspraken zijn gemaakt, maar dat die situatie "is gecreëerd".

Bovendien is de informateur volgens Van den Brink niet geheel onpartijdig. Dat kan zeker als de verkiezingsuitslag dicht bij elkaar ligt voor onwenselijke situatie zorgen, vindt hij. "Bij de vorige verkiezingen hebben we twee informateurs aangewezen, maar achteraf hebben we geconcludeerd dat dat geen succes was."

Volgens de CDA'er biedt de koning uitkomst. "Als we dit aan een ambt toewijzen dat duidelijk is, heb je niet een discussie over wie de verkenner moet zijn." Bovendien is de koning "de enige bovenpartijdige in ons bestel", zegt Van den Brink. Hij wil dat er een "open debat" wordt gevoerd over het herintroduceren van de koning in de formatie.

Naast het CDA willen ook SGP, BBB en ChristenUnie dat de koning weer betrokken wordt bij de formatie. Vandaag gaat de Tweede Kamer hierover in debat.

Bart van den Brink (Tweede Kamerlid CDA): koning moet rol spelen in formatie (18 oktober 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie