Politiek
NOS

Spreidingswet door Eerste Kamer dankzij VVD: 'Wet brengt verlichting'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Spreidingswet door Eerste Kamer dankzij VVD: 'Wet brengt verlichting'

De Eerste Kamerfractie van de VVD steunt de spreidingswet. En daarmee is er een meerderheid voor deze wet die asielzoekers over het land moet verdelen. Politiek verslaggever Ewoud Kieviet vroeg, voor het NOS Radio 1 Journaal, waarom de VVD-fractieleider in de Eerste Kamer, Edith Schippers, waarom haar fractie nu toch vóór de spreidingswet zal stemmen.

Spreidingswet komt er toch door steun van de VVD

Video niet beschikbaar

"Wij hebben deze wet controversieel willen verklaren, dat heeft het niet gehaald", aldus Schippers.

Verlichting

De wet werd daardoor dus toch behandeld. Volgens Schippers heeft de fractie daarna op waarde beoordeeld. Op de vraag of Yeşilgöz nog op de steun kan rekenen van de Eerste Kamerfractie antwoord Schippers bevestigend. "Want wij steunen volledig het beleid dat de instroom heel erg beperkt moet worden. Er komen veel te veel mensen het land binnen, wij kunnen dat niet aan."

De spreidingswet zegt niks over de instroom van vluchtelingen, alleen dat ze eerlijker verdeeld moeten worden over het land. "We wilden wachten met deze wet tot er een nieuw kabinet zou komen, dat is niet gebeurd, dus wordt hij behandeld en wij zien wel dat de wet verlichting kan bieden door het beter verspreiden van asielzoekers", aldus Schippers. Ze benadrukt dat de actie van de Tweede Kamer om de wet ineens uit te stellen geen kwaad bloed heeft gezet.

Formatie

Schippers benadrukt dat het ook belangrijk is om de dorpen waar nu veel asielzoekers worden gehuisvest het soms niet aan kunnen. Daarvoor is deze wet volgens haar ook belangrijk. Toch is de lijn anders dan die van de partij in het algemeen. Volgens Schippers komt dat, omdat de Eerste Kamer ook een andere taak heeft. "Wij moeten de wet beoordelen op haalbaarheid, doet het wat het moet doen en dat hebben we gedaan."

Inmiddels heeft ze gesproken met Yeşilgöz, over de inhoud daarvan wil ze niet ingaan. Of de keuze voor het steunen van de wet impact heeft op de formatie wil Schippers niet zeggen: "Dat is aan de formerende partijen." Volgens haar heeft de drijfveer van staatsecretaris Van der Burg niks te maken met een stem voor de wet, zijn inhoudelijke argumenten wel.

Spreidingswet

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie