Politiek
WNL

Politiek commentator Wouter de Winther: 'Financiële onderbouwing NSC rammelt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politiek commentator Wouter de Winther: 'Financiële onderbouwing NSC rammelt'

Politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther spreekt in het WNL-radioprogramma Sven op 1 zijn twijfels uit over de financiële haalbaarheid van de partijplannen van Nieuw Sociaal Contract (NSC) van Pieter Omtzigt. De partij presenteerde dinsdag haar verkiezingsprogramma. NSC wil onder andere inzetten op grootschalige woningbouw en een regionaal kiesstelsel. Daarnaast wil NSC huurverhoging een halt toeroepen en migratie aan banden leggen.

Video niet beschikbaar

In het langverwachte verkiezingsprogramma, dat de titel 'Tijd voor herstel' heeft gekregen, staat verder dat ze minstens twee nieuwe kerncentrales willen realiseren en stikstof verder willen verminderen om de natuur te laten herstellen. Daarnaast willen ze naar een tweestatusstelsel toewerken, moet de veestapel kleiner en wil de partij een stop op de bouw van nieuwe megastallen.

Financiële degelijkheid op orde?

De Winther vraagt zich af hoe de partij denkt deze plannen te gaan betalen. "In de persconferentie na de bekendmaking van het programma werd dit gevraagd. Omtzigt antwoordde dat ze geen generieke belastingverlagingen doorvoeren op inkomen en vermogen. Daarna vertelt hij over een hogere suikertaks en dat de belastingen op hotelovernachtingen omhooggaat. Ik weet niet of daarmee de miljarden in de staatskas binnenstromen."

Volgens De Winther laat dit zien dat er behoorlijk wat af te dingen valt of de financiële degelijkheid wel op orde is bij NSC.

Te laat voor doorrekening

De partij gaf zelf aan dat het te laat was om haar plannen door te laten rekenen door het Centraal Planbureau. NSC stelt verder dat ze ook bezwaar heeft op de manier waarop verkiezingsprogramma's doorgerekend worden.

NSC heeft het daarnaast over een uitgavenplafond. "Ze gaan alle uitgaven tegen het licht houden. De fondsen die de afgelopen jaren zijn opgericht, zoals het klimaat- en stikstoffonds, worden afgeschaft. Dus ons staat een enorme verbouwing van het financiële beleid te wachten, zonder dat we eigenlijk weten wat dat uiteindelijk op moet leveren en waar naar gekeken wordt."

Politiek commentator Wouter de Winther over verkiezingsprogramma NSC: 'Als je kijkt naar de financiële onderbouwing, dan rammelt het wel' (24 oktober 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie