Politiek
BNNVARA

Komt er een nieuwe wet tegen arbeidsdiscriminatie?

foto: De Nieuws BVfoto: De Nieuws BV
  1. Nieuwschevron right
  2. Komt er een nieuwe wet tegen arbeidsdiscriminatie?

In de Nederlandse Grondwet is opgenomen dat discriminatie verboden is. Afgelopen jaar nam de Tweede Kamer een wetsvoorstel aan om discriminatie specifiek op de arbeidsmarkt te voorkomen. Morgen zal de Eerste Kamer hierover stemmen en dat zal er om spannen, want de meningen zijn verdeeld. Voorstander van het voorstel, D66-senator Fatimazhra Belhirch, en tegenstander Peter Schalk van de SGP schuiven beide aan in De Nieuws BV.

"Ik had liever gezien dat de wet niet nodig is", zegt Belhirch, "maar als ik kijk naar de cijfers is arbeidsdiscriminatie nog steeds een structureel probleem." Volgens de D66-senator wordt er onderscheid gemaakt tussen sollicitanten, vanwege leeftijd, geslacht, achtergrond en/of het hebben van een beperking. "De wet moet zorgen voor bewustwording van deze vooroordelen bij de werkgevers, zodat het sollicitatieproces zo neutraal en objectief mogelijk uitgevoerd wordt. Daarnaast moet de wet de discriminatie tegengaan."

Schalk laat weten ook tegen elke vorm van discriminatie te zijn, maar vindt deze wetgeving nu niet de manier om dit op te lossen. "Er zijn op dit moment heel veel mogelijkheden om arbeidsdiscriminatie tegen te gaan, zoals de Arbowet, Risico Inventarisatie & Evaluatie en de Grondwet, die nu niet genoeg benut worden. Met nog een nieuwe wet wordt er een zware lastendruk bij de werkgevers gelegd." Belhirch wijst erop dat ondanks deze instrumenten de discriminatie alleen maar is toegenomen.

'Ik wil niet een papier aannemen, ik wil een mens aannemen'

Schalk ziet liever niet dat werkgevers worden gedwongen om via een 'cleane methode' sollicitatieprocedures uit te voeren. Een voorbeeld is dat sollicitanten bij hun sollicitatie geen gegevens als naam, leeftijd, geslacht, enzovoorts, invullen. De SGP-senator is zelf 32 jaar werkgever geweest en geen fan van deze methode. "Ik wil niet een papier aannemen, ik wil een mens aannemen. Het is heel goed dat mensen via hun sollicitatie laten merken wie ze zijn." Dat mensen hierdoor gediscrimineerd zouden worden op bijvoorbeeld hun achternaam, is hij niet erg bang voor. "Graag zie ik dat mensen daar doorheen prikken met een goede motivatie."

Volgens Belhirch gaat de wervingsprocedure niet om namen weghalen, maar om meer gestructureerd werven. "Dat iedereen dezelfde vragen krijgt op dezelfde wijze. Mensen komen niet eens tot het gesprek, omdat ze al weggelegd worden bij de eerste selectie van CV's."

Sancties

Als het wetsvoorstel aangenomen wordt, betekent dat sancties voor werkgevers die zich er niet aan houden. Zo kunnen de bedrijven een boete opgelegd krijgen van 450 tot 4500 euro en worden deze bedrijven online gepubliceerd. Schalk vindt deze sancties te streng. "Je komt als bedrijf online te staan, terwijl het nog niet duidelijk is of het wel echt om discriminatie gaat. Niet elk onderscheid is namelijk discriminatie." Belhirch benadrukt dat deze wet niet voorschrijft dat je divers personeel moet hebben, maar dat de procedure neutraal moet zijn. "Wanneer je kan aantonen dat je voor een bepaalde functie een man nodig hebt, dan mag dat." Ze voegt er aan toe dat er bedrijven niet zomaar online komen. "Je krijgt drie keer de kans om het proces aan te passen. Wanneer het dan nog steeds niet goed is, dan ben je gewoon onwelwillend."

Gaat de wet het halen?

Belhirch vindt het dus belangrijk dat er een stok achter de deur komt vanwege de toegenomen discriminatie. Schalk vindt het onnodig om het hele bedrijfsleven op te zadelen met deze regelgeving vanwege de vele tijd en lasten die het volgens hem met zich meebrengt. Beiden denken dat het spannend wordt of de wet er doorheen komt.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie