Politiek
BNNVARA

Deze vrouwen waren baanbrekend in de Nederlandse politiek

foto: De Nieuws BVfoto: De Nieuws BV
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze vrouwen waren baanbrekend in de Nederlandse politiek

Op Internationale vrouwendag kijkt De Nieuws BV in de rubriek Zij aan Zij naar vrouwen die in de politiek een bijzondere rol hebben gespeeld. Vrouwen die een weg vrijmaakten voor zij die na hen kwamen bijvoorbeeld, vrouwen die een inspiratie zijn voor velen. Kortom: vrouwen die een podium verdienen.

In aanloop naar Internationale Vrouwendag sprak De Nieuws BV dagelijks met vrouwen die een politica op een voetstuk zetten. Sheila Sitalsing beet het spits af.

Sheila Sitalsing over Marga Klompé

Volgens Sitalsing is Marga Klompé een 'stoere vrouw waarin heel veel samenkomt'. "Ze is de eerste vrouwelijke minister die we hebben gehad onder Vadertje Drees", vertelt Sitalsing. "Ze is geboren in een tijd waarin vrouwen nog niet eens mochten stemmen. Kun je nagaan hoe bijzonder het dan is dat ze het daarna nog tot minister heeft geschopt."

Daarnaast zat Klompé tijdens de oorlog in het verzet. Kortom: "Een vrouw die hele ongebruikelijke dingen deed in een tijd waarin het voor een vrouw gebruikelijk was om achter het aanrecht te gaan staan."

Lucille Werner over Inge van Dijk

"Zij is ontzettend authentiek", zegt Werner. "Komt uit de provincie, een keiharde werker. Echt een politiek dier. Ze staat dichtbij mensen (...) en dat doet zij geweldig." Volgens het voormalig CDA-Kamerlid maakt dit haar ijzersterk.

Julia Wouters over Sylvana Simons

"Je zou net zo goed kunnen redeneren dat zij een volstrekt gefaald politica is. Ze sloot zich eerst aan bij DENK, dat werd geen succes. Toen begon ze haar eigen partij en kreeg gelijk een rechtszaak aan d'r broek vanwege de naam, Artikel 1. Dat werd Bij1. Lukte niet om in de Kamer te komen en kwam met één zetel in de gemeenteraad in Amsterdam. Vervolgens lukte het om met één zetel in de Kamer te komen. En toch denk ik dat zij in retrospectief, ook al zat ze maar 2,5 jaar in de Kamer, extreem succesvol is geweest." Dat komt volgens Wouters door de manier waarop zij politiek bedreef: "Dat is heel impactvol geweest."

Wouters vertelt dat Simons een goed voorbeeld is van een 'trailblazer', iemand die de weg vrijmaakt voor mensen die na haar komen. Die het makkelijker maakt voor mensen om zich over bepaalde onderwerpen uit te spreken.

Annemarie Jorritsma over Tanja Klip

Als het gaat over vrouwen in de politiek, die veel voor elkaar krijgen, maar niet altijd op de voorgrond treden, dan denkt VVD politica Annemarie Jorritsma aan Tanja Klip. "Ze heeft grote wetten behandeld", zegt Jorritsma. Bovendien wist zij als dijkgraaf hele lastige zaken, makkelijk uit te leggen.

Hajar Yagkoubi over Esther Ouwehand

Na alle namen die al voorbij zijn gekomen kiest Hajar Yagkoubi, voormalig jongerenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties, in de laatste aflevering over PvdD-fractievoorzitter Esther Ouwehand. "Wat ik het meest inspirerend vindt, is dat ze echt een pionier is. Ze durft heel erg voor haar idealen te staan, ook wanneer de buitenomgeving daar misschien niet mee in lijn is of daar anders op reageert."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie