Podcast
PowNed

Kritiek op arbeidsmigratie: noodzaak tot structurele verandering

foto: ANP - Ramon van Flymenfoto: ANP - Ramon van Flymen
  1. Nieuwschevron right
  2. Kritiek op arbeidsmigratie: noodzaak tot structurele verandering

In de nieuwste aflevering van Op z’n Kop! gaan Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen in gesprek met arbeidseconoom Ronald Dekker (TNO). De aanleiding voor dit gesprek was een recent artikel in het FD, waarin Dekker zijn standpunten over arbeidsmigratie naar voren bracht.

#140 - OP Z'N KOP! Met arbeidseconoom Ronald Dekker (TNO) over arbeidsmigratie - Op z’n Kop!

Arbeidsextensief groeien

Een recent verschenen rapport, onder leiding van informateur Van Zwol, stelt dat een gematigde groei van de bevolking tot 2050 essentieel is voor de brede welvaart in ons land. Tevens stelt het rapport dat Nederland in de toekomst niet zonder arbeidsmigratie kan. Dekker heeft hier enkele bedenkingen bij. Hij stelt dat arbeidsmigratie vaak wordt gebruikt als een lapmiddel door bedrijven die terughoudend zijn om productiever te worden en te innoveren.

"Het is dus niet zo dat als je door de demografische omstandigheden minder jongeren hebt in je land, dat je dan maar zo arbeidsintensief door kan groeien als dat we de afgelopen veertig jaar gegroeid zijn. Dat betekent dat je meer arbeidsextensief moet groeien." Met andere woorden, we moeten met minder mensen dezelfde hoeveelheid werk verrichten. Ideaal gezien zelfs meer, door te innoveren en nieuwe technologieën te introduceren. "Dit vereist ook sociale innovatie," voegt Dekker eraan toe, doelend op de herstructurering van organisaties.

Nadenken over economische structuur

Volgens Dekker hebben we met ons land een economie gebouwd, dat we niet meer zelf kunnen runnen. Daarom is het volgens hem van belang om na te denken over onze economische structuur. "Welke sectoren in de Nederlandse economie zijn heel arbeidsintensief en kunnen we daar wat aan doen?" Hij suggereert dat sectoren die minder arbeidsintensief zijn, moeten onderzoeken of er met minder personeel meer waarde kan worden gecreëerd. "En dat betekent misschien dat sommige sectoren verdwijnen of veel kleiner worden."

In deze nieuwe aflevering van Op z’n Kop! worden specifieke voorbeelden van bedrijven, waaronder ASML, maar ook de groeiende rol van de overheid, uitvoerig besproken.

Op z'n Kop!

Marianne Zwagerman & Rick van Velthuysen zetten elke week de wereld van de luisteraar op zijn kop. Zoveel nieuws, zoveel meningen, maar hoe zit het nu echt? Je hoort het iedere donderdag in een nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

Ster advertentie
Ster advertentie