Onderzoek
MAX

Word je steeds minder nieuwsgierig als je ouder wordt? Dat wordt nu onderzocht

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Word je steeds minder nieuwsgierig als je ouder wordt? Dat wordt nu onderzocht

Word je steeds minder nieuwsgierig als je ouder wordt? Volgens hoogleraar psychologie en onderwijswetenschappen aan de UvA & VU, Maartje Raymakers, is daar het laatste woord nog niet over gezegd. Uit de voorlopige resultaten van haar onderzoek hiernaar blijkt namelijk het omgekeerde: ouderen zijn nóg nieuwsgieriger dan jongeren. Ze vertelde erover in Villa VdB.

Brede leeftijdsgroep onderzocht

Raymakers legt uit: "We hebben een brede leeftijdsgroep onderzocht, van zes tot boven de honderd jaar, en de eerste analyses tonen een interessante trend: ouderen blijken juist nieuwsgieriger te zijn." Dit gaat in tegen het gangbare idee dat naarmate mensen ouder worden, hun nieuwsgierigheid afneemt.

Het onderzoek keek naar verschillende aspecten van nieuwsgierigheid, zoals de drang naar kennis en het verlangen om nieuwe ervaringen op te doen. Raymakers verduidelijkt: "Nieuwsgierigheid kan zich uiten in het willen weten van feiten, maar ook in het willen ervaren van sensorische prikkels, zoals het willen begrijpen waar een geluid vandaan komt." Het onderzoek richtte zich niet op de nieuwsgierigheid naar anderen: "Ons onderzoek richtte zich voornamelijk op de intrinsieke drang naar kennis en ervaring."

Hoe meet je nieuwsgierigheid?

Een interessant onderdeel van het onderzoek was hoe de onderzoekers de nieuwsgierigheid meten. Raymakers kijkt verder dan alleen maar te luisteren naar wat mensen over zichzelf vertelden. Daarom kijken ze naar wat mensen daadwerkelijk deden. Bijvoorbeeld, deelnemers kregen de kans om naar mooie beelden te kijken (zonder iets te leren) of via video's nieuwe informatie te leren over verschillende onderwerpen. De onderzoekers keken vervolgens hoe deelnemers hierop reageerden. "Dan keken we naar hoeveel filmpjes mensen hadden bekeken, en of ze het kort keken of helemaal tot het einde door," legt Raymakers uit.

Deelnemers gezocht

Hoewel het onderzoek momenteel voornamelijk gericht is op oudere deelnemers, roept Raymakers ook jongeren op om deel te nemen: "We zien nu vooral heel veel deelnemers van mannen boven de vijftig en vrouwen van onder de vijftig." Mensen die geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan het onderzoek kunnen terecht op de website Hoe nieuwsgierig ben jij?.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie