Onderzoek
WNL

Meer dan helft vrouwen loopt langer dan vijf jaar met onverklaarbare klachten

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer dan helft vrouwen loopt langer dan vijf jaar met onverklaarbare klachten

Meer dan de helft van de vrouwen loopt langer dan vijf jaar rond met onverklaarbare gezondheidsklachten, blijkt uit onderzoek van Stichting Voices for Women. Dat onderzoek is gedaan in aanloop naar Internationale Vrouwendag op 8 maart aanstaande. Ambassadeur van die stichting, columnist Roos Schlikker, kan meepraten over deze onverklaarbare klachten

"Twee jaar geleden kreeg ik ongelooflijke hoofdpijn die gepaard ging met duizeligheid. Zo'n twintig keer per maand had ik een migraineaanval en kon ik urenlang niks", vertelt Schlikker in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. "Ik ging naar de huisarts en daar kreeg ik te horen dat ik waarschijnlijk richting een burn-out ging en dus ging ik naar een burnout-coach." Toch zat het Schlikker niet lekker. "Ik ben ook journalist dus ik ben op onderzoek uitgegaan en toen kwam ik erachter dat de aanvallen iets met mijn hersenen te maken hadden en dus dat ik naar een neuroloog moest."

Schlikker bleek het bij het juiste eind te hebben want de neuroloog bevestigde dat de migraineaanvallen met hormoonschommelingen te maken hadden. "Ik slik nu medicijnen en heb sindsdien nergens meer last van." Ondertussen besloot Schlikker een aantal columns in het Parool te schrijven over de zoektocht naar haar aandoening. "Ik kreeg ongelooflijk veel reacties daarop van vrouwen die ook was verteld dat het 'tussen hun oren zat'. En toen dacht ik: hier moet veel meer aan gedaan worden."

'Niet uniek'

Cardioloog in opleiding en onderzoekster Chahinda Ghossein-Doha herkent het verhaal van Schlikker. "Helaas is dit geen uniek verhaal." Ghossein-Doha doet vanuit haar vakgebied onderzoek naar het klachtenpatroon bij vrouwen. "De laatste jaren komt er al meer aandacht voor het onderwerp. Maar voordat het onderzocht is en in de leerboeken komt, ben je jaren verder." Ze vertelt verder: "Het helpt dus niet mee dat wij als geneeskundestudenten en ook als vrouwzijnde niet wordt geleerd hoe het klachtenpatroon er precies uitziet. Het herkennen van klachten is dus moeilijk."

Volgens de cardioloog in opleiding moet er voor een echte doorbraak op dit gebied het vrouwenlichaam niet worden vergeleken met het mannenlichaam. "Het vrouwenlichaam is heel anders en veel complexer." Als voorbeeld noemt Ghossein-Doha de zwangerschap en de overgang. "Het mannelijk lichaam is in die zin heel saai."

Dag van de Vrouwengezondheid

Om nog een keer extra aandacht te vragen voor het onderwerp wordt op 25 mei aanstaande door Voices of Women de eerste Dag van de Vrouwengezondheid georganiseerd. "We gaan die dag met elkaar de bewustwording vergroten", aldus Schlikker.

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie