Gezondheid
AVROTROS

'Zwarte mensen worden systematisch achtergesteld bij diagnoses in de zorg'

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zwarte mensen worden systematisch achtergesteld bij diagnoses in de zorg'

Onze zorg zit vol met misvattingen over medische verschillen tussen witte mensen en mensen van kleur. Gezondheidswetenschapper Charifa Zemouri legt in Humberto uit wat voor gevolgen dat heeft: "Heel veel medische kennis is gestoeld op wetenschap uit koloniale tijden. En met die kennis voeren wij de zorg uit."

Bekijk hier het item uit de uitzending

Video niet beschikbaar

Zemouri twitterde deze week over een longtest, die dat verschil duidelijk aantoont. "Stel je voor: je hebt een zwarte man en een witte man met een gelijk gewicht, lengte en dezelfde longschade. Dan moet de zwarte man meer longschade hebben en slechtere testwaardes hebben op de spirometrie dan de witte man, om dezelfde diagnose te kunnen krijgen. En dus medische behandeling."

Spirometrie-test

Hoe kan dat? "Achter de spirometrie-test zit een hele formule, waarin wordt gecorrigeerd op ras. En vergeet niet, ras is een sociaal-cultureel concept dat op basis van uiterlijke kenmerken aan mensen worden gegeven."

Het is terug te leiden tot onderzoek uit de VS waarbij 25.000 witte mensen zijn onderzocht, en ongeveer 2.500 zwarte mensen. Op hen werden verschillende longtesten uitgevoerd. "Allemaal om te bepalen: wat zijn de basiswaarden? Hoe zien de gezonde longen van een zwarte man eruit, hoe zien de gezonde longen van een witte man eruit?"

Slechtere longkwaliteit?

En wat bleek, vertelt Zemouri: "Ze zagen dat zwarte mensen slechtere longkwaliteit hadden. Dat paste bij het idee dat zwarte mensen kleinere longen hebben. En daarom is het tot op de dag van vandaag nog steeds zo dat er wordt gecorrigeerd op ras. Je krijgt een andere 'afkapwaarde' voordat je de diagnose krijgt.

"Maar waar ze geen rekening mee hebben gehouden, is dat in de VS zwarte mensen vaker in slechtere wijken wonen, dichterbij de industrie", merkt Zemouri op. De sociale omstandigheden zijn dus minder goed. Dat was de reden dat deze mensen slechter scoorden, legt de gezondheidswetenschapper uit. En niet hun huidskleur. "Er is onderzoek dat laat zien dat ras absoluut geen voorspellende waarde is in die longtest."

Systematisch achtergesteld

En dus is het gevolg dat zwarte mensen systematisch worden achtergesteld bij hun diagnose. "Is dan het gevolg dat ik een andere of minder snel een behandeling zou krijgen, omdat die waarde dus lager uitkomt bij mij?", vraagt Humberto Tan zich hardop af in de uitzending. "Ja", zegt Zemouri. "Het probleem is: dit staat ook in onze richtlijnen. Zowel in Nederland als internationaal."

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie