Gezondheid
KRO-NCRV

Hoe (on)gezond is het om een marathon te lopen?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe (on)gezond is het om een marathon te lopen?

Een heleboel mensen trekken maar al te graag de hardloopschoenen aan om door weer en wind een stuk te gaan rennen. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze een (halve) marathon afleggen. Maar is dat wel goed voor je lichaam? Robert Jongh, oprichter van het hardloopexpertcentrum, geeft het verlossende antwoord bij Spraakmakers.

Volgens Jongh is hardlopen een "primaire beweging" die mensen moeten kunnen maken. Maar doordat we tegenwoordig vooral veel zitten, bewegen we minder. "Hardlopen en zelfs marathons lopen zijn gezond, mits je jezelf goed voorbereidt", zegt Jongh.

Quick fix

Het zit 'm dus in de voorbereiding. "Stap één is rustig opbouwen", adviseert Jongh. "We leven in een quick fix-maatschappij, maar bij hardlopen moet je de tijd nemen en je lichaam laten wennen aan de belasting. Je moet niet meteen een marathon willen lopen, maar eerst één tot twee jaar hardlopen en dan pas aan een marathon denken."

'Neem de tijd'

Zonder voorbereiding komen er problemen. "De meeste blessures zijn pezen, die slecht tegen plotselinge veranderingen kunnen. Neem dus de tijd." Die voorbereiding kost je gemiddeld tussen de vier en vijf maanden, aldus Jongh. "Je begint met langere duurlopen, zodat je lichaam went aan de eentonigheid en impact."

Maar is het wel gezond? "Voor sommigen is het gezond en voor anderen niet. Er zijn mensen die elke week een marathon lopen en anderen die blij zijn met één per jaar", zegt Jongh. "Het is prima te doen, mits je goed voorbereid bent."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie