Geschiedenis
KRO-NCRV

Waarom verstoppen we paaseitjes en waar komt de Paashaas vandaan?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom verstoppen we paaseitjes en waar komt de Paashaas vandaan?

Pasen staat voor de deur en dat betekent: paaseieren verstoppen en zoeken. Maar waarom doen we dat eigenlijk? En waarom hebben we het toch altijd over een Paashaas? Met die vraag ging het Spraakmakers-Uitzendbureau het land in.

Het Uitzendbureau: Waarom verstoppen we chocolade paaseitjes en waar komt de paashaas vandaan?

'Verrijzenis uit het ei'

We komen terecht in Den Bosch, waar cultuurtheoloog Frank Bosman de nodige paasraadsels oplost. Te beginnen bij dat ei, waarom staat die toch centraal tijdens Pasen? "Dat ei is eigenlijk het symbool van de wederopstanding van Jezus Christus", legt Bosman uit. "Zo’n ei is eigenlijk niets meer dan dode materie. Maar als een kip er maar lang genoeg op broedt, dan komt er uit die dode materie een levend wezen. Een nieuw leven, een verrijzenis uit het ei dus eigenlijk."

We eten niet alleen eieren met Pasen, we verstoppen ze ook. Voor veel kinderen het hoogtepunt van het Paasfeest. "Het is dus ook echt een Paasspel", aldus Bosman. "Vanuit het Christelijke geloof zou je kunnen zeggen dat we ook altijd een beetje opzoek zijn naar Jezus."

Volgens de theoloog zijn er nog veel meer theorieën over waarom we toch met dat ei bezig zijn tijdens Pasen. "Er zijn heel veel interpretaties mogelijk. Die hoeveelheid vind ik juist mooi. Vooral omdat ze naast elkaar kunnen bestaan."

Paashaas

En dan nog als laatste: die Paashaas. Waarom is dat niet bijvoorbeeld een kip? Volgens Bosman gaat daar een heel oud verhaal achter schuil: "Ooit was er een haas die in een veld zijn leger (nest red.) bouwde. Toen deze klaar was kwam er in dat leger een vogel terecht die er zijn eigeren legde. Vervolgens kwam er een voorbijganger langs, zag dat ei in het hazenleger en dacht dat de haas dat ei had gelegd. En voilà: daar was de Paashaas."


KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie