Geschiedenis
NTR

Podcast 'De zwembadclub': Over misbruik en de (on)betrouwbaarheid van herinneringen

foto: De zwembadclub
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast 'De zwembadclub': Over misbruik en de (on)betrouwbaarheid van herinneringen

George groeit op in het naoorlogse Amsterdam, in een arm gezin. Om wat geld bij te verdienen laat hij zich op een pornografische manier fotograferen, en zwemt hij met andere kinderen in een zwembad. Naakt. Volwassenen uit de culturele elite kijken toe, soms meer dan dat. Wat gebeurde hier precies? En is het werkelijk gebeurd? Eén verhaal is geen verhaal. Ons geheugen kan ons af en toe lelijk voor de gek houden. Podcastmaker Annegriet Wietsma gaat op onderzoek uit.

Trailer - De zwembadclub

De zwembadclub

In de podcast De zwembadclub onderzoekt Annegriet Wietsma, maker van De Deventer Mediazaak, de waarheid van het verhaal van George. Ze interviewt hem drie dagen lang in zijn huis in Frankrijk, waar hij samen met zijn vouw woont. De oud-geschiedenisdocent neemt haar mee terug naar de jaren vijftig van de vorige eeuw en vertelt de ene na de andere - even vreselijke als bizarre - anekdote.

"Nou… en toen kwam de zwembadclub. Dat je in je blootje moest zwemmen. En dat er volwassen mensen zijn die dat op prijs stellen. En dan zat er altijd geld in je jaszak. Vijf gulden of zo."

#5 - Het meanderende brein - De zwembadclub

Zoektocht naar de waarheid

Is het verhaal van George waar? Iedereen die zijn verhaal zou kunnen ondersteunen, is overleden. Zijn er nog tastbare historische aanwijzingen te vinden die het verhaal van George bevestigen? In de vijfde aflevering vervolgt Wietsma haar zoektocht langs deskundigen, archieven en verzamelaars van erotica. Zo krijg je een steeds beter beeld van de jeugd van George, en hoe hij als tiener en gymnast in de prostitutie belandt.

Ook George zelf maakt de balans op. Wat heeft het speuren naar bewijzen voor het verhaal hem opgeleverd? Ondanks de schijnbare luchtigheid waarop hij zijn verhalen vertelt, blijkt dat hij wel degelijk last heeft van zijn verleden. Hij moet leren delen met de scherven van zijn levensverhaal.

Benieuwd naar de zoektocht van Wietsma? Beluister hier, of in je podcastapp alle afleveringen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie