Economie
EO

WOZ-waarde te hoog? 'Bezwaar maken is heel makkelijk'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. WOZ-waarde te hoog? 'Bezwaar maken is heel makkelijk'

De jaarlijkse brief met de gemeentelijke belastingen is bij veel mensen weer bezorgd. In veel gemeenten vallen de belastingen fors hoger uit dan vorig jaar. Tegen de riool- en afvalstoffenheffing kan geen bezwaar worden gemaakt, maar wel tegen de vastgestelde WOZ-waarde van je huis, waarop de OZB is gebaseerd. En da’s heel makkelijk, zegt Sjoerd Zijlstra, die dit zelf deed. "De vorige keer werd de WOZ-waarde met 46.000 euro verlaagd", vertelt hij in Geld of je leven.

Is het zinvol om bezwaar te maken tegen de bepaling van de WOZ-waarde? (28 februari 2024) - Geld of je leven

Meepraten over dit onderwerp? Dat kan op het platform DIT via deze link.

De Vereniging Eigen Huis publiceerde vandaag een ondezoek naar de gemeentelijke belastingen. Uit een steekproef blijkt dat in de meeste gemeenten de lasten zijn gestegen. De OZB (Onroerende Zaak Belasting) steeg gemiddeld met 5,9 procent. De verhoging is wel te verklaren, stelt Hans André de la Porte van Eigen Huis. "Gemeenten hebben te maken met prijsstijgingen waar we allemaal mee te maken hebben. Loonkosten, inflatie, kosten van afvalstoffenverwerking, maar ook de kosten van de voorzieningen voor alle inwoners, die in veel gemeenten van de OZB worden betaald."

De gemiddelde WOZ-waarde, de door de gemeente geschatte marktwaarde van een huis op basis waarvan onder meer de OZB wordt bepaald, steeg overigens maar 4,2 procent. Een stuk minder dan de stijging vorig jaar: 17 procent. Deze stijging leidde toen tot een ware hausse aan bezwaren, vaak gedaan door bureaus die deze op basis van no cure, no pay indienden. Het aantal bezwaren werd zó hoog (600.000), dat sinds 1 januari de vergoedingen drastisch zijn ingeperkt.

Je kunt zelf bezwaar maken

Door de wijzigingen kunnen bureaus niet meer gratis hun diensten aanbieden, vertelt Jos Oosters, de oprichter van WOZ-consultants. Een bezwaar maken kost bij hem nu 240 euro, vertelt hij in de uitzending. "En je hebt geen garanatie dat je wint, dus dat geld ben je sowieso kwijt", vertelt hij.

Als je het dit geld niet waard vindt, maar wél vindt dat je WOZ-waarde te hoog is, kun je echter ook zonder een bureau bezwaar maken, zegt André de la Porte. "Voor rechttoe rechtaan bezwaren kun je naar de gemeente toe gaan. Er zijn vaak inloopspreekuren en telefonische spreekuren. De meeste zaken zijn snel uitlegbaar: als jouw huis echt van mindere kwaliteit is dan buurhuizen die zijn opgeknapt en je hebt wel dezelfde WOZ-waarde, dan krijg je snel een verlaging", zegt hij.

Sjoerd Zijlstra, lid van het Whatsapp-panel van het journalistieke platform DIT van de EO, deed dit. "Je hebt die bureau’tjes echt niet nodig. Voor je gemeentelijke belastingen kan het je echt een paar honderd euro opleveren", zegt hij.

Volgens Oosters hebben de WOZ-bureaus wel degelijk meerwaare voor veel mensen: "Niet alle burgers kunnen het zelf. Niet iedereen heeft toegang tot marktinformatie", zegt hij. "Je kunt op Funda kijken voor hoeveel huizen te koop staan, maar dat verdwijnt ook weer van internet." André de la Porte wijst op wozwaardeloket.nl, waarbij je van elk huis de WOZ-waarde kan bekijken. "Dat is een goed startpunt."

Ster advertentie
Ster advertentie