De Nieuws BV
BNNVARA

Mag Lars Westra (16) burgemeester worden?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Mag Lars Westra (16) burgemeester worden?

Lars Westra is 16 jaar en wil burgemeester worden van Terschelling. Hij is al sinds zijn negende politiek actief, schreef een boek over kinderrechten en is voorzitter van kinderrechten.nl. Is dit een publiciteitsstunt of is hij serieus? En mag je eigenlijk wel burgemeester worden als je 16 bent? "Er is eigenlijk maar één vereiste voor het burgemeesterschap en dat is dat je in Nederland woont", zegt John Bijl, expert op het gebied van gemeentepolitiek en verbonden aan het Periklesinstituut, in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Minderjarigen zonder stemrecht zouden dus wel burgemeester kunnen worden. "Hetzelfde geldt overigens voor het worden van wethouder of minister. Daar hoef je geen stemrecht voor te hebben", aldus Bijl. De gemeentewet staat Lars dus niet in de weg. Arbeidsrechtelijk zijn er wel wat belemmeringen. "Je mag als zestienjarige niet meer werken dan gemiddeld veertig uur per week, en een burgemeester zit al gauw op anderhalf keer zoveel", voegt Bijl toe, terwijl een aandachtig luisterende Lars haastig aantekeningen maakt.

Zelfstandig wonen

Ook mag je als minderjarige niet zelfstandig wonen. Dat betekent dat de ouders van Lars mee zouden moeten verhuizen naar Terschelling. "Ik moet eerlijk zeggen, zo praktisch is het bij ons in de huisvergaderingen nog niet geworden", zegt Lars. Maar, voegt hij eraan toe: "Mijn ouders houden ook van Terschelling, dus misschien weet ik ze te overtuigen."

En tot slot zou Lars alleen maar zijn werk mogen uitvoeren als burgemeester als hij onder toezicht staat, en zou hij 's nachts niet mogen werken. Maar, deze problemen vervliegen direct wanneer Lars 18 wordt. "De nieuw waarnemend burgemeester heeft al gezegd dat hij minstens twee jaar beschikbaar is. Daarna ben je achttien en verdwijnen al die problemen als sneeuw voor de zon."

'Volwassenen kijken te weinig naar mogelijkheden'

Lars is overtuigd dat zijn burgemeesterschap mogelijk moet zijn. Zo zouden kinderen meer naar de mogelijkheden zoeken, en volwassenen juist met beperkingen. "De kracht van kinderen is: op welke manier kunnen we het inrichten zodat het wel lukt?", zegt Lars. Hij hoopt dat er een creatieve oplossing mogelijk is, zoals een functie als 'nachtburgemeester', zodat hij alsnog zijn ambitie kan waarmaken. Ook denkt hij dat zijn leeftijd in zijn voordeel zou kunnen werken. "Een jong iemand die nog niet een onderdeel is van het probleem en in de politieke systemen zit, kan er met een heel onbevangen blik en frisse blik naar kijken", aldus Lars.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie