Cultuur & Media
NTR

Andrew Makkinga trapt het nieuwe jaar af met bijzondere gast in Kunststof

foto: NTR
  1. Nieuwschevron right
  2. Andrew Makkinga trapt het nieuwe jaar af met bijzondere gast in Kunststof

Vandaag start het kersverse presentatie-duo van Kunststof, bestaande uit Andrew Makkinga en Willemijn Veenhoven. Willemijn maakte eerder dit jaar al haar entree als presentator van dit programma. Andrew opent het nieuwe jaar vandaag met een gast naar zijn keuze: wintipriesteres Marian Markelo.

Marian Markelo

Marian Markelo begon haar opleiding op 23-jarige leeftijd en leerde over rituelen, kruiden en omgaan met Winti-goden en voorouderlijke geesten. Inmiddels geeft ze coaching, begeleiding, training en lezingen over het erfgoed en de winti-tradities in Nederland, Suriname en West-Afrika. Ook verricht zij het plengoffer voor de voorouders bij het Nationaal Monument van het Slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam, waarmee zij de jaarlijkse nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij door de Nederlandse overheid opent.

Andrew: "Marian (wintipriesteres Nana Efua) is voor mij een heel interessante gast omdat ze met haar kennis en kunde van onschatbare waarde is voor de jaarlijkse Keti Koti herdenking. Ieder jaar speelt ze een centrale rol met het plengoffer. Ik vind het mooi om met haar, halverwege het herdenkingsjaar én op de eerste dag van 2024, een gesprek te hebben over het belang van herdenken, het eerherstel van de Afro-Surinaamse spirituele tradities, en de connectie tussen de diaspora, Suriname en het continent Afrika. Het zijn relevante thema's die mij persoonlijk ook erg aan het hart gaan en bezighouden."

Het gesprek is maandag 1 januari live te horen tussen 19.00 en 20.00 op NPO Radio 1, en daarna hier of in je podcastapp terug te luisteren.

foto: ANP

Marian Markelo

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie