Cultuur & Media
AVROTROS

Dit is de meest gestelde vraag in de behandelkamer van de gynaecoloog

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is de meest gestelde vraag in de behandelkamer van de gynaecoloog

Mieke Kerkhof is al meer dan een kwart eeuw gynaecoloog. Wat voor gesprekken heeft ze in de behandelkamer? Dankzij haar boeken en columns krijgen we een inkijkje. Ze vertelt over verzoeken die ze vaak krijgt in haar spreekkamer in MISCHA!.

#426 - Mieke Kerkhof: 'Dames, doe uw broekje uit en let op de bel!' - MISCHA!

"Mag ik mijn sokken aanhouden?", volgens Kerkhof is dat de vraag die "bijna iedereen" in haar behandelkamer stelt. Het extra "steekje dichtnaaien" na een bevalling is volgens Kerkhof nog een veelgemaakte "grap" van mannen. "We horen 'm regelmatig. Een collega van mij zei dan altijd: oké meneer, laat uw broek maar zakken, dan kan ik kijken hoe groot het ongeveer moet zijn. Het is not done als je vrouw zo'n prestatie heeft geleverd, dat je meteen aan je eigen gerief denkt."

'Bevalwens in plaats van bevalplan'

Kerkhof krijgt ook vaak vragen en verzoeken rond het "bevalplan". "Mensen denken dat het allemaal maar maakbaar is. Als je spreekt over een bevalplan bedoel je eigenlijk 'bevalwens', een bevalling gaat nooit volgens plan. Mensen denken ook dat wij uit een ei komen. Ze schrijven dan in hun plan: we willen graag rust op de kamer. Dat willen wij natuurlijk ook! En: we willen dat de man de navelstreng doorknipt. Dat is bij wijze van spreken al tienduizend jaar zo."

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie