Cultuur & Media
NOS

Hoe krijg je een organisatie weer gezond na een 'angstcultuur'?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe krijg je een organisatie weer gezond na een 'angstcultuur'?

Woensdag deden 25 medewerkers en oud-presentatoren van WNL aan het Algemeen Dagblad hun verhaal. Zij spreken over een 'angstcultuur' bij de omroep. Hoe krijg je zo'n organisatie gezond? NOS Met het Oog op Morgen sprak erover met hoogleraar leiderschap Janka Stoker.

Tegenmacht

WNL wordt geleid door één persoon, Bert Huisjes die zowel directeur als hoofdredacteur is. "Wat je daarmee ziet is dat de macht heel erg bij één persoon ligt", aldus Stoker. "Dus veel organisaties kiezen ervoor om dat niet te doen. Ik begreep overigens dat ze nu ook aan het nadenken zijn over een adjunct-hoofdredacteur, dus kennelijk is er wat inzicht op dat punt nu aan het komen. Tegelijkertijd kun je afvagen, heeft die een adjunct-hoofdredacteur dan net zoveel macht?"

Volgens Stoker gaat het vooral ook om de verdeling van de macht. "Is er sprake van tegenmacht ook op het hoogste niveau? En wat je bij WNL ziet is dat dat - in ieder geval tot nu toe - allemaal bij één persoon zat, en dat maakt dat die dus heel veel macht krijgt en mensen ook heel erg afhankelijk van zo iemand zijn."

Raad van Toezicht

Een situatie als deze hoeft volgens Stoker niet per definitie verkeerd te gaan. "Maar op het moment dat je zoveel macht hebt, dan is het wel lastiger voor mensen om daar tegenin te gaan of van bepaald gedrag iets te zeggen."

De Raad van Toezicht kan ook een belangrijke rol spelen, zegt Stoker. "Die moeten toezicht houden, die kunnen advies geven en die zijn ook werkgever. Dus die benoemen en ontslaan ook bestuurders. Dus dat betekent dat zij een belangrijke verantwoordelijkheid hebben, juist ook als het misgaat of als het erop lijkt dat het misgaat."

Hoe krijg je een organisatie als WNL weer gezond?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie