Cultuur & Media
KRO-NCRV

Tonen filmpje man Weiteveen 'schadelijk': 'Het creëert twee kampen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tonen filmpje man Weiteveen 'schadelijk': 'Het creëert twee kampen'

Door het tonen van het filmpje van de man uit Weiteveen die net twee dorpsgenoten heeft doodgeschoten, worden twee kampen gecreëerd. "Je hebt nu al allerlei sentimenten en dat is kwalijk", zegt presentator Ajouad el Miloudi in het Mediaforum bij Spraakmakers. "Dat is echt veel te vroeg, we kennen de details nog niet."

NOS Journaal

In het Drentse dorpje Weiteveen schoot een man gisteren twee dorpsgenoten neer, waarna hij op Facebook een filmpje plaatste waarin hij vertelt hoe hij tot zijn daad is gekomen. Al snel was het filmpje van de vermoedelijke dader overal te zien. Het NOS Journaal koos ervoor om het filmpje niet te laten zien en hield het bij een beeldend verslag.

"Dat is wat mij betreft de beste oplossing", zegt El Miloudi. In andere media lieten de beelden van de man wél zien en werden ook de namen van betrokkenen genoemd en een makelaar geciteerd. "Er zijn nu al mensen die online zeggen dat ze de man wel begrijpen. Door sommigen wordt hij als held gezien", zegt El Miloudi.

Ook lieten verschillende media dorpsgenoten aan het woord die de daad van de man als 'wanhoopsdaad' bestempelen en opmerkten dat het een hele lieve man was. "Dat zou allemaal waar kunnen zijn", zegt El Miloudi. "Maar dat is nu te vroeg. We weten nog niet wat er exact gebeurd is."

Keerzijde sociale media

Het tonen van de beelden "trekt je zo snel een mening in", zegt ook oud-politicus Jolande Sap. "Terwijl we nog niet weten wat de feiten zijn." Dat beelden zich zo snel verspreiden en dat het heel verleidelijk is om deze wél te kijken en een mening te vormen, is volgens haar ook de grote keerzijde van sociale media.

Ook vraagt Sap zich af wat de motieven van de verdachte zijn geweest de video te maken en online te zetten. "Plaatste hij dit om zichzelf vrij te pleiten? Je weet het niet."

Deze keerzijde blijkt volgens journalist Tom Kleijn ook uit het feit dat de minderjarige dochter van de slachtoffers gisteren in allerijl uit de klas moest worden gehaald om te voorkomen dat ze het nieuws via sociale media zou vernemen.

'Helemaal over de rooie'

Kleijn vindt het ook goed dat de NOS ervoor koos om de beelden niet uit te zenden. "Als je dat filmpje bekijkt, zie je een man die in totale paniek is. Hij is helemaal over de rooie." De man zegt dat hij zijn kinderen wil beschermen tegen schade in de toekomst, maar hij bereikt volgens Kleijn juist het tegenovergestelde. "Dit blijft altijd vindbaar." Hij vraagt zich ook af in hoeverre de verdachte en zijn familie tegen zichzelf in bescherming moeten worden genomen.

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie