Cultuur & Media
KRO-NCRV

Een jaar na het overlijden van haar vader, denkt Trijntje Oosterhuis nog elke seconde aan hem

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een jaar na het overlijden van haar vader, denkt Trijntje Oosterhuis nog elke seconde aan hem

Haar vader, tekstdichter en theoloog Huub Oosterhuis, overleed bijna een jaar geleden. Het meest mist ze de telefoongesprekken die ze 's avonds laat met hem had, als ze belde na een optreden. "De manier waarop hij mijn naam noemde, 'Trijntje', daar sprak zoveel geluk en liefde uit", vertelt ze aan Frits Spits bij De Taalstaat.

Deze Pasen zingt Trijntje Oosterhuis het liturgische repertoire van haar vader in de Dominicuskerk in Amsterdam. De liederen van haar vader Huub Oosterhuis gaan over de betekenis van het leven en er klinkt een sterk vermoeden van God in door.

Liefdesliedjes

"De liedjes zijn geschreven voor de kerk, maar het zijn eigenlijk gewoon liefdesliedjes die je in een andere setting kunt zingen", zegt Oosterhuis. Toen haar vader nog leefde, spraken ze samen over het herschrijven van de teksten zodat zij ze ook kon zingen. "Op sommige plekken kon je God ook vervangen voor liefde. Dat hebben we hier en daar aangepast zodat het ook voor mijn generatie toegankelijk is", vertelt Trijnte. "Hij stond daar helemaal achter. Voor hem was God liefde."

De woorden van haar vader klinken nog altijd door in haar leven. Hij hield in zijn teksten altijd opening voor twijfel. "Die twijfel die mensen hebben, dat mag er ook zijn. Ik denk dat dat kenmerkend is voor hem."

Vlammetjes uit de zon

In een van de nummers zingt Oosterhuis 'liefde, lichaam van zon'. Als ze dat zingt, denkt ze aan vroeger toen haar vader vertelde dat iedereen als een vlammetje uit de zon komt en later ook weer teruggaat naar die bron. "Het voelt dan alsof je onderdeel bent van iets groters", zegt Oosterhuis.

De metafoor dat we allemaal 'bronnetjes van warmte' zijn, voelt ze zelf ook. "Als muziek klinkt, dan gebeurt dat ook."

Voor Tweede Paasdag zijn er nog kaarten beschikbaar in de Dominicuskerk.

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie