Cultuur & Media
AVROTROS

Eppo van Nispen tot Sevenaer: 'Een archief moet waardenvrij zijn'

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Eppo van Nispen tot Sevenaer: 'Een archief moet waardenvrij zijn'

"Ik heb getwijfeld of ik Matthijs van Nieuwkerk uit de Wall of Fame moest halen", zegt Eppo van Nispen tot Sevenaer in MISCHA!. "Maar de Wall of Fame is soms een Wall of Shame. Dat is het mooie van geschiedenis", aldus de directeur van Beeld en Geluid over de plek in zijn museum waar mediapersoonlijkheden met foto worden afgebeeld.

#429 - Eppo van Nispen tot Sevenaer: 'Een archief moet waardenvrij zijn' - MISCHA!

Volgens Van Nispen tot Sevenaer is het van belang dat een archief "waardenvrij" is. "Iemand vroeg mij of we Ongehoord Nederland archiveren. Gelukkig gaan we daar niet over. Vroeger besliste een archivaris overigens wel wat er wel en niet opgeslagen werd."

Opmerkelijke tijden?

De directeur verwijst naar een Afrikaans gezegde. "Als je niet weet waar je vandaan komt, weet je niet waar je naartoe moet." En of we nu in opmerkelijke tijden leven? Hij is van mening dat iedere generatie haar eigen tijdvak als opmerkelijk bestempelt. "Je hoort zelden iemand zeggen: het is nu wel heel erg saai. Er gebeurt helemaal niks."

#429 - Eppo van Nispen tot Sevenaer: 'Een archief moet waardenvrij zijn' - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie