Cultuur & Media
NOS

Grote talkshowwissel op NPO 1: Op1 verdwijnt ten gunste van nieuwe line-up met Eva Jinek, Khalid & Sophie

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Grote talkshowwissel op NPO 1: Op1 verdwijnt ten gunste van nieuwe line-up met Eva Jinek, Khalid & Sophie

In een verrassende wending kondigde het AD aan dat de dagelijkse talkshow Op1 zijn plaats op NPO 1 zal afstaan. Deze verschuiving op de Nederlandse televisie omvat de komst van Eva Jinek naar het 19.00 uur tijdslot, terwijl Khalid & Sophie het latenightprogramma zullen overnemen, aldus het nieuws.

Volgens Angela de Jong, televisierecensente van het AD, is deze zet niet geheel verrassend. "Het is een aparte zet die me niet verbaast," aldus De Jong in NOS Met het Oog op Morgen. "Toen BNNVARA uit het programma stapte, werd het belangrijker om Khalid en Sophie naar voren te schuiven. Kijkcijfermatig scoort het programma niet." De vraag die rijst, is of Khalid & Sophie succes zullen boeken op het nieuwe tijdslot. De kijkcijfers van zowel Op1 als het huidige programma van Khalid en Sophie zijn gedaald, waardoor twijfels ontstaan over hun prestaties op het latere tijdstip. De overstap van Eva Jinek naar de vooravond brengt ook de nodige vragen met zich mee. De Jong benadrukt: "Het wordt wel spannend, wat NPO probeerde op dat tijdstip werkte niet. De cijfers van Boulevard zijn echter door het dak gegaan, wat aantoont dat er behoefte is aan laagdrempeligheid."

Kritiek Op1

Volgens de aankondiging zal Eva Jinek vanaf september vier dagen per week de vooravond verzorgen, met nog onduidelijkheid over de invulling voor de vrijdagavond. Op1 begon in 2019, nadat Jinek naar RTL vertrok en Jeroen Pauw zijn talkshow beƫindigde, met wisselende duo's van verschillende omroepen. Het besluit van BNNVARA om niet langer deel te nemen aan Op1 heeft geleid tot speculatie over aansturing en invulling van het programma. De Volkskrant onthulde interne problemen, waarbij twee kampen botsten over de richting van het programma.

De kritiek op Op1 groeide, met Jeroen Pauw die volgens interne documenten niet onder de indruk was van de huidige koers. "Ondanks de mooie ambities is het programma Op1 er de laatste tijd niet beter op geworden", luidde zijn kritiek. De NPO heeft aangegeven te reageren op de totale programmering van NPO 1 in 2024-2025 wanneer er meer duidelijkheid is. Voorlopig blijft de discussie over de toekomst van het televisielandschap in volle gang. Deze aanzienlijke veranderingen beloven een boeiende periode voor de Nederlandse televisiekijkers, waarbij de verschuivingen in de talkshowwereld zowel opwinding als vraagtekens oproepen.

Talkshow wissel

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie