Cultuur & Media
NTR

De Indische en Indonesische culinaire rijkdom is diep geworteld in Nederland

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. De Indische en Indonesische culinaire rijkdom is diep geworteld in Nederland

Er zijn in Nederland bijna drie miljoen mensen die banden hebben met het voormalige Nederland-Indië en het huidige Indonesië. Een diverse groep die verbonden worden in hun liefde voor eten. Van studenten tot gepensioneerden; Helena Smit laat ze allemaal aan het woord in RAKUS Magazine, een eenmalig culinair magazine over Indisch, Indonesisch, Moluks en Peranakan eten in Nederland.

Mangiare! Over Rakus en La Maison Bleue - Mangiare!

Bewogen geschiedenis, uitgebreide keuken

Helena Smit geeft met de interviews en achtergrondverhalen geven soms letterlijk een kijkje in de keuken. Vanuit verschillende invalshoeken leren we over de cultuur er omheen. "De Indische en Indonesische keuken zijn zo gangbaar in de Nederlandse cultuur", vertelt Helena in Mangiare!. "Elk stad heeft wel een toko. Soms elk dorp zelfs. Iedereen is er op een of andere manier wel mee bekend.

Er zijn in Nederland zoveel mensen die banden hebben met Indonesië of Nederlands-Indië. Zoveel Nederlanders zijn hier geïntegreerd. Het is zo'n uitgebreide cultuur, uitgebreide keuken. Er zit enorme passie in het eten. Wat voor de ‘buitenwereld’ lijkt op één pot nat, is het niet. Vanwege de bewogen geschiedenis, kijken verschillende groepen door hun eigen bril naar hun keuken. En die kijk is dus niet hetzelfde. Dat geeft niet, dat is juist mooi."

Authentiek

Die wisselende kijk is zichtbaar wanneer een ieder authenticiteit claimt. Helena is geen voorstander van het woord 'authentiek'. "Dat wordt zo vaak gebruikt. Het zegt niet zoveel. 'Jouw authentiek is het mijne niet.' Het wordt een beetje gebracht alsof er één waarheid is; één recept en dat is authentiek. Elke familie heeft weer eigen recepturen. Iedereen heeft eigenlijk een authentiek recept.

Ik heb regelmatig woordenwisselingen gezien tussen mensen over authentieke recepten. Dat is weer die passie. Dat vind ik wel weer heel leuk om te zien. Maar ik denk dat het heel veel zou schelen als we zeggen: dit is mijn authentieke recept. Dat je het bij jezelf houdt. Of dat we het hele woord achterwege laten."

'Het is niet zoals thuis'

De Indonesische studenten die aan het woord komen, zeggen eigenlijk bijna allemaal dat het eten hier toch nooit is zoals thuis: ‘er mist altijd wel iets’. "Ik denk dat er heel veel heimwee bij zit", legt Helena uit. "Als is het ook zo dat je in Indonesië alle kruiden tot je beschikking hebt en je voluit kunt gaan met alle kruiden en specerijen; het is daar in overvloed. Hier wordt misschien soms wel iets spaarzamer met bepaalde kruiden en specerijen gedaan. Maar het is hier absoluut niet zoveel slechter dan in Indonesië."

Den Haag

Opvallend is het grote aanbod aan Indische en Indonesische eetgelegenheden door heel Nederland, maar toch vooral in Den Haag, nog altijd de ‘weduwe van Indië’. Daarin zijn pareltjes te ontdekken, maar ook wel wat mindere goden te ontwaren. "Den Haag is nog altijd de stad om Indisch of Indonesisch te eten, met Amsterdam als goede tweede."

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie