Buitenland
VPRO

Een Poolse minister noemde LHBTI’ers minderwaardig; zij maakten er een remix van

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een Poolse minister noemde LHBTI’ers minderwaardig; zij maakten er een remix van

Terwijl Polen in de jaren ’90 een culturele bloei meemaakte; heeft acht jaar PiS-regering ervoor gezorgd dat veel cultuurmakers zich regelmatig vervreemd voelen in eigen land. Voor de zomerserie Verre Geluiden schoof Dore van Duivenbode aan bij Bureau Buitenland en vertelde ze hoe een remix van controversiële uitspraken van een Poolse minister dient als voorbeeld van aanhoudend verzet.

Video niet beschikbaar

Uitbarsting van culturele bloei

Polen: het land dat onder het bewind van de Sovjet-Unie zo lang dicht zat en na de val van de Berlijnse Muur opeens van het slot ging. Het zorgde volgens Van Duivenbode voor een tijd van culturele bloei. Het was een verhaal van trots en vooruitgang. “De cultuurmakers uit die tijd zijn een soort monumenten,” vertelt Van Duivenbode, “het was waar mensen Polen ineens aan herkende. Het was niet alleen maar die aartsconservatieve Paus, het was niet alleen maar die grijsheid en de voedselpakketten die die kant opgingen. Het was ook van: kijk ons, wij kunnen ook cultuur maken. Wij hebben een stem, en die gaan wij ook gebruiken.”

Daarbij dient, voor Van Duivenbode, het werk van filmmaker Krzysztof Kieślowski als hét voorbeeld:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens Van Duivenbode ging alles razendsnel in de jaren ’90. Er was een uitbarsting van culturele bloei die gepaard ging met een groeiende welvaart en een hang naar het Westen. "Alleen, daaronder, ligt wel een democratie die nog erg jong is," klinkt de kanttekening van Van Duivenbode, "en die niet in hetzelfde tempo als dat van de welvaart kan mee veranderen. In het begin leek het alsof het hele land meewilden met de moderne Westerse waarden, maar nu zien we toch een hele groep die dat helemaal niet wilde."

Moe van de strijd

Nu wordt Polen al acht jaar geregeerd door de oerconservatieve PiS-partij, een partij die geregeld in de clinch ligt met de rest van de Europese Unie vanwege diens pogingen om in te grijpen in het rechtssysteem en vanwege de introductie van strenge abortuswetgeving en anti-LHBTI-beleid. "Als ik de cultuurmakers daar over spreek zeggen ze allemaal: 'ik ben zo moe van acht jaar deze regering, en van het strijden', want als je voor een cultuurfonds werkt, mag je niet meer fondsen geven voor een mooie film. Het moet nationalistisch zijn." Volgens Van Duivenbode hebben veel cultuurmakers Polen verlaten; en bijvoorbeeld hun toevlucht gevonden in Amsterdam.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geuzenuitspraak

Maar dat betekent niet dat iedereen is gestopt met strijden. Zo maakte de DJ Avtomat, volgens Van Duivenbode de bekendste Queer DJ van het land, een techno remix van uitspraken van de tegenwoordige minister van Onderwijs, Przemysław Czarnek. Die sprak zich namelijk kritisch uit over de LHBTI-gemeenschap: "Laten we onszelf beschermen tegen LHBTI-ideologie. We stoppen met het luisteren naar deze onzin van mensenrechten en gelijkheid. Deze mensen zijn niet gelijk aan normale mensen."

DJ Avtomat is met die uitspraken aan de slag gegaan, en verwerkt in een remix die vervolgens tijdens protesten in de straten van Warschau viel te horen. De tekst van Czarnek is inmiddels een geuzenuitspraak voor de Poolse LHBTI-gemeenschap geworden.

Verre Geluiden #11: Polen, het land van culturele bloei en protest techno - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: Verre Geluiden 2

Van Palestijnse feestmuziek en Joegoslavische folklore tot Marokkaanse hiphop en Italiaanse filmmuziek. Voor het tweede jaar op rij maakt Bureau Buitenland deze zomer een muzikale wereldreis.

Vanaf maandag 18 juli, elke werkdag, tussen 13.30 en 14.00 uur, VPRO, NPO Radio 1. Zie voor meer: vpro.nl/bureaubuitenland

En op de Verre Geluiden 2 afspeellijst op Spotify vind je alle muziek die deze zomer de revue passeert.

Ster advertentie
Ster advertentie