Buitenland
NOS

Xi rondt bezoek aan Europa af in Hongarije, geen nieuwe investeringen in elektrische auto's

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Xi rondt bezoek aan Europa af in Hongarije, geen nieuwe investeringen in elektrische auto's

De Chinese president Xi rondt vandaag zijn bezoeken aan Europa af in Hongarije. Daarbij zijn meerdere overeenkomsten gesloten, maar er was nog geen sprake van nieuwe investeringen, ook niet in de elektrische auto-industrie. Dat was eerder wel verwacht, want een van de belangrijke thema's is: elektrisch rijden. Correspondent Garrie van Pinxteren vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Eerst in vijf jaar

Voor het eerst in vijf jaar zette Xi weer voet op Europese bodem en dat is niet zonder reden. Xi is zijn staatsbezoek in Frankrijk begonnen met een ontmoeting met de Franse president Macron.

Na het bezoek aan Frankrijk reist de complete Chinese delegatie door naar Servië en dus Hongarije. Niet alleen Servië staat op goede voet met China, ook Hongarije zet de deur steeds meer open voor Chinese betrekkingen.

Elektrische auto's

Maar er zijn dus geen nieuwe investeringen aangekondigd op het gebied van elektrische auto's, vertelt Van Pinxteren: "Ik vond het zelf een beetje verbazingwekkend. Het kan ook zijn dat de Chinese economie het niet zó goed doet dat ze niet verder kunnen investeren in Hongarije. Maar het kan ook zijn dat ze praktische problemen zijn tegengekomen, dat het daarom niet is gebeurd, maar het verbaasde me wel."

Hongarije zet de deur de laatste tijd steeds verder open voor Chinese betrekkingen, zegt Van Pinxteren: "Xi heeft met Hongarije als EU-lid een soort voet tussen de deur om een plek op de Europese markt te krijgen. Ze zijn het ook met elkaar eens over de oorlog in Oekraïne, ze staan eigenlijk eerder aan de kant van Rusland dan de EU, en zijn allebei autoritaire leiders."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie