Buitenland
VPRO

Indiase satire over schoonmoeder van Rishi Sunak

foto: Bochasanwasi Akshar Purushottam Swaminarayan Sanstha (BAPS) / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Indiase satire over schoonmoeder van Rishi Sunak

De Indiase schoonmoeder van de Britse premier is onderwerp van satirische video’s en memes. Vooral sinds haar benoeming in het Indiase Hogerhuis gaat het internet los, vertelt India-correspondent Lisa Dupuy in Bureau Buitenland.

'Een gewone Indiër'

Sudha Murthy is een prominente Indiër: ze is de vrouw van een succesvol zakenman, haar schoonzoon is de premier van het Verenigd Koninkrijk. En nu heeft ze dus een zetel toegewezen gekregen in het Indiase Hogerhuis. Naar aanleiding daarvan kwam de kritiek, vertelt Dupuy.

"Die kritiek richtte zich vooral op de branding die ze zich het afgelopen jaar heeft toegemeten. Murthy doet namelijk voorkomen als ze heel gewoon is", zegt Dupuy. Dat komt niet zo geloofwaardig op de Indiërs over, zoals te zien is aan de persiflages die over haar gemaakt worden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Cynisme

Dat Murthy de schoonmoeder is van de Britse premier Sunak speelt in al die aandacht ook zeker een rol, volgens Dupuy. Hoewel het dus om entertainment en celebrity watching gaat, is er ook een tegenstroming van jongeren ontstaan die zich druk maken over economische verschillen. Juist die jongeren kijken met cynisme naar de houding van de rijke Murthy.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie