Buitenland
VPRO

Wetten, dass..? gestopt: 'Einde van tijdperk voor Duitsers'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wetten, dass..? gestopt: 'Einde van tijdperk voor Duitsers'

Het is het einde van een tijdperk voor de Duitsers: de laatste uitzending van Wetten, dass..? was afgelopen zaterdag. Een programma dat we in Nederland kennen onder de naam Wedden dat..?, maar de bekendheid bij de buren is vele malen groter - en vooral de presentator die de show jarenlang presenteerde - Thomas Gottschalk. Bureau Buitenland spreekt erover met Duitslandkenner Ulrike Nagel.

Doorzichtige jurk

Thomas Gottschalk en het programma dat hij tot afgelopen zaterdag presenteerde is volgens Duitslandkenner Ulrike Nagel een waar instituut. "Een programma dat als een soort kampvuur is waar de hele familie omheen gaat zitten. Hij is verschrikkelijk bekend en geliefd. Ook de presentator, inmiddels 73, is verschrikkelijk bekend en geliefd", aldus Nagel. "Hij ziet er nog steeds net zo uit als in 1987 en staat bekend om zijn flamboyante kledingstijl en de gasten."

Volgens de Duitslandkenner is het een vergissing om te denken dat het programma enkel en alleen om weddenschappen draaiden. De beroemde gasten en de bijbehorende schandalen –zoals Cher die te gast was in een doorzichtige jurk– zijn evengoed onderdeel van het Wetten, dass..?-DNA.

Gestopt vanwege generatie kloof

Hoewel Gottschalk al eerder met het programma was gestopt om later alsnog zijn retour te maken, lijkt het einde ditmaal een stuk definitiever. "Nu wilde hij definitief stoppen omdat hij zijn eigen gasten langzaam niet meer kent, dus vanwege een generatiekloof met de sterren van nu. Ook had hij het gevoel dat hij de meeste grapjes alleen nog maar thuis kon maken. Dit was zijn 154e en blijkbaar definitief laatste uitzending."

De slag om Avdiivka & Duitse begrotingscrisis laat coalitie wankelen - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie