Buitenland
NOS

Bendes slaan toe bij afwezigheid premier: 'Slechtste situatie sinds 2010'

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Bendes slaan toe bij afwezigheid premier: 'Slechtste situatie sinds 2010'

De premier van Haïti is opgedoken in Puerto Rico. Nadat hij vorige week op reis ging naar Kenia, grepen gewapende bendes de situatie aan om nog meer dood en verderf te zaaien. Zo bestormden ze de grootste gevangenis van Haïti, waardoor duizenden gevangenen wisten te ontsnappen en probeerden ze gisteren de luchthaven over te nemen.

Op zo'n 40 kilometer van hoofdstad Port-au-Prince woont een Nederlander, die vanwege de veiligheid anoniem zijn verhaal wil doen. Hij probeerde afgelopen week van de hoofdstad naar het platteland te vliegen, maar zijn vlucht werd tot drie keer toe geannuleerd door de 'groeiende onrust'. "Zondag kon ik in een leeg vliegtuig met de piloot vertrekken. Ze hebben me nog de kogels laten zien in de muren van de terminal, er was vlak daarvoor nog geschoten."

In de hoofdstad was het onrustig, heeft hij gemerkt. "'s Avonds hoorden we schoten. Dat ging dan tot diep in de nacht door." De gebieden waar bendes actief zijn, vermijdt hij. Op het platteland is het rustiger. "Hier merk je er niet zoveel van, behalve dat mensen eten en drinken opslaan; spullen die ze nodig hebben om een tijd uit te kunnen zitten."

Slechtste situatie

Want de vrees bestaat dat de bendes gaan uitbreiden. "Er zijn dreigingen geweest", vertelt de Nederlander. "Er circuleren berichten dat de bendes meer gebieden willen overnemen." Dergelijke dreigingen neemt hij serieus. "Dit is in mijn tijd sinds 2010 misschien wel de nummer één slechtste situatie die we hebben meegemaakt. Bendes zijn heel onvoorspelbaar, terroriseren wijken, controleren toevoerwegen en persen geld af. Dit is een situatie waarin je bijna een coup d'etat zou verwachten."

Zijn vrouw is mede door de veiligheidssituatie ook al maanden niet meer in Haïti geweest. "Ze is in Nepal op medische missie, we doen heel voorzichtig met heen en weer reizen", vertelt de Nederlander. Soms denkt hij weleens na of hij niet uit Haïti weg moet. "Als ik bijvoorbeeld van mijn gebied naar de luchthaven wil, moet ik of naar het zuiden; naar een lokale luchthaven, met een vlucht van een halfuur naar de hoofdstad. Of ik moet een bergwegroute nemen, om de bendes te omzeilen..."

Telefoongesprek met anonieme Nederlander in Haïti

Ster advertentie
Ster advertentie