Buitenland
BNNVARA

Chazia Mourali over Franse femicide en feminisme: 'Er is nog een lange weg te gaan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Chazia Mourali over Franse femicide en feminisme: 'Er is nog een lange weg te gaan'

Zondag gaan de Fransen naar de stembus voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen. Tegelijkertijd is er veel aan de hand in het land: zo voeren de Fransen actie tegen femicide, oftewel vrouwenmoord, en eisen ze het aftreden van twee ministers die worden beschuldigt van verkrachting. De stem van de Franse vrouw is luid en duidelijk, maar: wordt die ook echt gehoord? "Er is nog een lange weg te gaan", zegt journalist en Frankrijk-deskundige Chazia Mourali in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

In Frankrijk is de stem van de vrouw duidelijk te horen. Want ondanks de benoeming van de eerste vrouwelijke premier van Frankrijk, Élisabeth Borne, valt er nog veel werk te verrichten aan de veiligheid van vrouwen. Volgens cijfers van Statista werden in 2020 90 vrouwen in Frankrijk slachtoffer van femicide, de moord op vrouwen vanwege het geslacht. Volgens Mourali is dit cijfer vorig jaar opgelopen naar 113. Mourali haalt ook aan dat femicide een Europees breed probleem is. "In Frankrijk hebben ze het er tenminste over."

Feministische traditie

Macron is bezig om een divers kabinet samen te stellen en heeft een nationale reclamespot opgetuigd waarin wordt gezegd dat de hulptroepen paraat staan voor de veiligheid van vrouwen. Volgens Mourali staat de bescherming van de rechten van de vrouw ook hoog op de politieke agenda. "Frankrijk heeft een lange feministische traditie en Macron kan en wil daar ook niet omheen."

De roep van de overheid om vrouwen te beschermen ligt in lijn met de belofte van Macron, maar rijmt niet met de aanklacht die nu loopt tegen twee ministers die beschuldigt worden van verkrachting. Mourali gelooft niet dat veel invloed heeft op de geloofwaardigheid van Macron. "De campagne is volgens mij oprecht."

Interseksueel feminisme

Hoewel Frankrijk een lange geschiedenis heeft met feminisme, is het niet altijd voor iedereen bereikbaar. Zo werden vrouwen van kleur, transvrouwen of vrouwen met een handicap buitengesloten. Daar ziet Mourali ook een beweging in. De feministische groep Les Colleuses, die actief tegen geweld tegen vrouwen strijdt, heeft onderling ook debatten over interseksueel feminisme.

Mourali hoopt dat de eerste vrouwelijke premier van Frankrijk, Élisabeth Borne, het goed gaat doen in de aanpak van dit probleem. Maar ook hier leert de geschiedenis dat vrouwen het in een hoge politieke positie lastig hebben en last hebben van onvoldoende steun en misogynie. "Het gaat nog een lange weg worden."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie