Buitenland
NOS

Kopstukken oppositiepartij Venezuela opgepakt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kopstukken oppositiepartij Venezuela opgepakt

In Venezuela zijn kopstukken van de oppositie gearresteerd. Ze horen bij oppositieleider Maria Machado. Zij wil president worden van Venezuela, maar is door huidig president Maduro uitgesloten van de verkiezingen. Correspondent Nina Jurna is in Venezuela en vertelt over de situatie in het NOS Radio 1 Journaal.

"Die kopstukken, waaronder een campagnechef en verkiezingscoördinator zijn gearresteerd door de nationale politie van Venezuela. Daarvan circuleren ook filmpjes te zien op sociale media. Je ziet dat de campagneleider met grof geweld door de politie een busje in wordt geduwd, je hoort omstanders om hulp schreeuwen. Machado heeft gistermiddag lokale tijd een spoedpersconferentie belegd en daar gaf ze aan dat er nog meer mensen op een lijst staan om te worden opgepakt."

Achtervolgd

Volgens Machado worden zijzelf en andere oppositieleden in de gaten gehouden: "Telefoons en mails worden gecheckt. En ze worden fysiek achtervolgd, maar Machado zegt dat ze zich niet laat afschrikken. Ze noemt de arrestaties laf en een belemmering voor de vrije verkiezingen."

Machado won vorig najaar met grote overmacht de voorverkiezingen. Ze kreeg bijna 93 procent van de stemmen en haar populariteit in het land blijft groeien. De huidige president Maduro en zijn regime doen er alles aan om Machado tegen te werken. Zo werd Machado eerder al uitgesloten van deelname aan de verkiezingen dit jaar.

Machado enorm populair

"Machado staat op dit moment zelf niet op een lijst om te worden opgepakt, dus ze is ook niet gearresteerd. Dat die kopstukken zijn gearresteerd, is vooral om druk op haar te zetten. Het is echt een signaal naar haar: je bent niet veilig. Maar ik sluit niet uit dat het gebeurt."

"Toch kan dat lastig worden. Machado is enorm populair in Venezuela. Ik spreek hier veel mensen die hun hoop op haar hebben gezet. Ook staat ze internationaal vanuit de EU en VS onder een vergrootglas. Die steunen haar, dus het zal niet makkelijk worden voor Maduro om haar op te pakken.

Uitgesloten van verkiezingen

"Maduro heeft gezegd dat Machado vanwege corruptie niet mag meedoen met de verkiezingen. Maar daar zijn eigenlijk helemaal geen bewijzen voor. Op de achtergrond speelt dat ze vorig jaar door de hele oppositie gekozen is als hun vertegenwoordiger."

"En dat is bijzonder want de Venezolaanse Oppositiepartijen zijn eigenlijk altijd verdeeld en konden eigenlijk nooit achter één leider staan. Maar Machado is met een ruime meerderheid gekozen en volgens peilingen zou ze zeker kunnen gaan winnen."

"Haar enorme populariteit is een bedreiging voor Maduro een autoritaire leider, die al langer dan 10 jaar aan de macht is en ook aan de macht wil blijven. Dus hij heeft besloten haar een verbod te geven mee te doen aan de verkiezingen. Dat verbod is ook gekomen vanuit het Hooggerechtshof, dat ook in handen is van de regering hier."

Kopstukken oppositie Venezuela gearresteerd

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie