Buitenland
NOSNTR

Op de vlucht voor gedwongen mobilisatie Rusland: 'Mannen tussen de 18 en 35 worden tegengehouden'

foto: ANPfoto: Inter Visual Studio
  1. Nieuwschevron right
  2. Op de vlucht voor gedwongen mobilisatie Rusland: 'Mannen tussen de 18 en 35 worden tegengehouden'

In vier bezette regio's in Oekraïne vinden vandaag 'referenda' plaats over aansluiting bij Rusland. De referenda, waarvan de uitslag al vaststaat, duren vijf dagen. Daarna zullen de bezette delen van Loegansk, Donetsk, Zaporizja en Cherson worden geannexeerd door Rusland. Vera Ande is Russische in Nederland, historica en bestuurslid van 'Free Russia NL'. Ze vertelt in Nieuws en Co over de demonstratie die ze morgen organiseert bij de Russische ambassade in Den Haag.

Video niet beschikbaar

Naast de schijnreferenda kondigde Poetin afgelopen woensdag een 'gedeeltelijke mobilisatie' aan. Defensieminister Sjojgoe zegt dat het gaat om 300.000 reservisten die worden opgeroepen te vechten aan het front in Oekraïne. Die mobilisatie is inmiddels in heel Rusland in volle gang. Op beelden is te zien dat families huilend afscheid nemen van hun vaders en echtgenoten, die vervolgens in bussen worden weggereden.

"Deze demonstratie is ook voor de Russen die gedwongen worden om naar het front te gaan", vertelt Ande "Wat we nu zien is dat mensen die het helemaal niet eens zijn met deze oorlog en zich ertegen hebben afgezet toch verplicht zijn om zich aan te sluiten."

Mobilisatie

Volgens correspondent Iris de Graaf zitten veel Russen in een onzekere situatie. Het decreet laat namelijk in het midden hoeveel reservisten er precies zullen worden opgeroepen en wie wel en wie niet een reservist is. "Poetin had in maart ook beloofd dat er nooit een mobilisatie zou komen, en dat hij alleen professionele militairen zou inzetten. De afgelopen dagen probeerden Russen het land uit te komen en waren er protesten in verschillende steden, maar de meeste Russen zijn somber en gelaten. Ze proberen vooral meer duidelijkheid te krijgen."

De glorie waarmee Russische soldaten voorheen werden uitgezwaaid, is verdwenen volgens Iris. "Als gezinnen afscheid nemen van hun mannen, is er geen fanfare te zien, kinderen in uniform of vlaggen met het Z-symbool erop. De sfeer is grimmig. Het is een nieuwe realiteit die de mensen zelf raakt, nu hun broer, vader of zoon wellicht naar het front moet. Eerst zeiden mensen: ik hou me niet bezig met politiek, ik zet de tv gewoon uit. Dat kan nu niet meer."

Vluchten

Verslaggever Christiaan Pauwe is in Oekraine, in niet-bezet gebied vlakbij Zaporizja. Hij sprak met mensen die net uit bezet gebied vertrokken zijn, en hoorde dat er grote vrees is dat er ook daar straks gemobiliseerd zal worden. Ze proberen uit de bezette gebieden weg te komen, maar mannen tussen de 18 en 35 jaar worden tegengehouden.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie