Buitenland
VPRO

Is Nederland medeverantwoordelijk voor schendingen van het oorlogsrecht in Gaza?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is Nederland medeverantwoordelijk voor schendingen van het oorlogsrecht in Gaza?

Verschillende hulporganisaties spannen gezamenlijk een kort geding aan tegen de Nederlandse staat vanwege de Nederlandse opstelling rondom de oorlog in Gaza. Ons land zou medeplichtig aan schendingen van het oorlogsrecht zijn, zo stellen zij. Internationaal rechtswetenschapper Dimitri van den Meerssche vertelt over deze zaak in Bureau Buitenland.

Schendingen

"Er worden bommen op Gaza afgeworpen met Nederlandse steun", schrijven Amnesty International, PAX, Oxfam en The Rights Forum. Nederland leverde vorige maand nog reserve-onderdelen voor het F35 gevechtsvliegtuig aan het Israëlische leger, dus na het uitbreken van de oorlog in Gaza.

Volgens Van den Meerssche is dat in strijd met het eigen beleid: "Nederland heeft zich aan een exportbeleid gecommitteerd waarin expliciet staat dat wapens niet geleverd mogen worden als er twijfel bestaat of deze wel in lijn met het oorlogsrecht zullen worden gebruikt. Dat geldt ook voor deze onderdelen."

Waarschuwingen

De mensenrechtenorganisaties vinden ook de timing van die levering opmerkelijk. Ambtenaren waarschuwden toen namelijk al voor de risico’s van schendingen van het oorlogsrecht door Israël. Toch zei Mark Rutte op 23 oktober vlak na zijn bezoek aan Israël en Palestijnse gebieden dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen.

"Het wapenhandelsverdrag stelt dat export moet worden gestopt wanneer er een doorslaggevend risico is dat de wapens zouden kunnen worden gebruikt voor het plegen of bevorderen van ernstige schendingen van het internationaal recht. Voor mij is het vrij duidelijk dat die ambtelijke waarschuwingen daarop wijzen", vertelt Van den Meerssche.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kort geding

Nu spannen de mensenrechtenorganisaties dus een kort geding aan. Wat zouden daar de mogelijke gevolgen van kunnen zijn? "Veroordeling door de rechter zou inhouden dat de export gelijk stopgezet moet worden", zegt Van den Meerssche. "Dat is natuurlijk ook de meest urgente bedoeling voor het aanspannen van dat geding, in plaats van een normale juridische procedure. Er is urgentie mee gemoeid om zo snel mogelijk die wapenleveringen stop te zetten."

Nederland aangeklaagd voor medeplichtigheid Gaza & Economie van Vietnam is booming - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie