Buitenland
VPRO

Italiaanse oud-politicus terug de cel in door tandartssmoes

foto: EPA / ANGELO CARCONI
  1. Nieuwschevron right
  2. Italiaanse oud-politicus terug de cel in door tandartssmoes

Meerdere keren uit eten gaan terwijl je eigenlijk huisarrest hebt van de rechter: een oud-politicus van de partij van Berlusconi probeerde het met een simpele smoes. Maar hij werd gesnapt, en die etentjes komen hem nu duur te staan, vertelt Sonja Pleumeekers in Bureau Buitenland.

Tandartssmoes

De meerdere keren veroordeelde Denis Verdini, voormalig parlementslid voor de partij van Silvio Berlusconi, had het relatief goed voor elkaar. Zijn gevangenisstraf van in totaal twaalf jaar mocht hij thuis doorbrengen, in zijn kasteel in de Toscaanse heuvels. "Je zou denken dat dat geen verkeerde voorwaarden zijn", zegt Pleumeekers. "Toch was het voor Verdini blijkbaar nog niet genoeg."

Ten minste drie keer is hij naar Rome geweest om er te dineren met zijn zoon en politici en zakenmensen, zo blijkt uit onderzoek van het Italiaanse Openbaar Ministerie. Als smoes gebruikte hij de oude vertrouwde tandartssmoes. "Toen hij beschuldigd werd van het misbruiken van het verlof, zei Verdini dat hij dacht dat uit eten gaan geoorloofd was", aldus Pleumeekers. "Maar dat is wel opvallend. Het huisarrest komt namelijk met heel strenge regels, onder andere over met wie je wel en niet contact mag hebben."

Het 'Verdini-systeem'

Verdini's heimelijke uitjes komen hem nu duur te staan, want deze week oordeelde de rechter dat hij vanwege het misbruiken van zijn verlof tóch weer terug de gevangenis in moet. Hij zal daar tot 2032 doorbrengen.

En dat is nog niet alles: ondertussen is er ook een onderzoek gestart naar Verdini's zoon, Tommaso. Hij en zijn zakenpartner worden ervan verdacht om voor andere bedrijven grote opdrachten te hebben binnengesleept van de Italiaanse uitvoerinstantie Anas, die overheidsprojecten uitvoert zoals de bouw van wegen en tunnels. Over dat onderzoek zal echter niet gerapporteerd worden aan het parlement, zo besloot Minister van Infrastructuur Matteo Salvini – de schoonzoon van Denis Verdini.

In de media wordt vanwege de familiaire verwikkelingen inmiddels gesproken van het 'Verdini-systeem'. Hoewel het onderzoek naar zoon Tommaso nog loopt, zit hij voorlopig nu zelf ook in huisarrest.

Europa op granatenjacht voor Oekraïne & Kinderen boksen tegen oorlog op - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie