Buitenland
WNL

Poetin gaat sowieso winnen, maar Russen tonen protest: 'Nog nooit zoiets gezien'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Poetin gaat sowieso winnen, maar Russen tonen protest: 'Nog nooit zoiets gezien'

Rusland gaat dit weekend voor spek en bonen naar de stembus. Uit protesten in Moskou en Sint-Petersburg blijkt wel dat niet alle Russen mee gaan in de propaganda van Poetin. "Er worden letterlijk molotovcocktails de stembureaus ingegooid. Dat heb ik echt nog nooit gezien", vertelt Ira Heuvelman van Free Russia NL in WNL In de Kantine.

De felle tegengeluiden laten zien dat het klaar is voor veel Russen. Heuvelman: "De moord op Navalny is de druppel geweest. Je zag voor zijn begrafenis al rijen met tienduizenden mensen staan. Ze blijven nog steeds komen. De begraafplaats ligt vol bloemen en teksten van Navalny."

Bang

Het Kremlin is nerveus, denkt Heuvelman. "De laatste jaren waren er eigenlijk geen protesten. De oproep is: kom zondag om 12.00 uur naar het stembureau om je onvrede te uiten. De mensen van Poetin hebben fake berichten verspreid. Daarin stond dat ze niet om 12.00, maar om 17.00 uur moeten komen. Niemand die het gelooft, maar ze proberen het alsnog. Ze zijn bang."

Heuvelman vindt het lastig om vertrouwen te houden in een vrij Rusland, maar ze zet door. "Het lijkt alsof er geen hoop is, maar er zijn mensen die blijven geloven. We zien mensen in Rusland die nog steeds iets doen. Hoe moedig is dat. Uit solidariteit met die mensen willen wij ook doorgaan."

Gehersenspoeld

Heuvelman woont sinds 2007 in Nederland. Haar moeder verhuisde in 2021 hier naartoe. Praten over de verkiezingen doen moeder en dochter echter niet. "De oorlog is tussen ons in komen te staan. Mijn moeder heeft tijdens de coronalockdown twee jaar lang naar propaganda-tv gekeken. Ze is gehersenspoeld. Ik schrok ervan. Het is een slimme vrouw. Nu ziet ze dat kinderen in Nederland normaal opgroeien."

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie