Buitenland
NOSNTR

Nieuw rapport: 'Gaza op het randje van een massale hongersnood'

foto: AM[
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuw rapport: 'Gaza op het randje van een massale hongersnood'

In een vandaag verschenen rapport van de IPC staat dat de inwoners van Gaza snel te maken krijgen met hongersnood. Als Israël het aangekondigde offensief op Rafah doorzet, krijgt meer dan de helft van de Palestijnen in Gaza straks te maken met 'catastrofale' omstandigheden.

Nieuw rapport: ‘Gaza op het randje van een massale hongersnood’

"De commissie kan je zien als een internationale waakhond van de voedselzekerheid", zegt correspondent Nasrah Habiballah in Nieuws en Co. "Zij zeggen dat meer dan de helft van de Gazaanse bevolking een aanzienlijk verhoogd risico heeft op acute ondervoeding en overlijden. Er zal een massale hongernood uitbreken op zeer korte termijn als er niet snel iets veranderd."

Humanitaire hulp

Nu komt humanitaire hulp soms binnen via voedseldroppings. Een druppel op een gloeiende plaat, zegt Habiballah. "Over land komt er te weinig binnen en die droppings uit de lucht zijn in verhouding zulke kleine beetjes. Met zo'n dropping kan je veel minder voedsel brengen dan met een vrachtwagen. Hetzelfde geldt voor de noodhulp via zee."

Alle andere manieren van voedsel brengen zijn lastiger en inefficiënter. "Daarom zet het allemaal niet echt zoden aan de dijk", zegt Habiballah.

Kritiek

EU-buitenlandchef Josep Borrell en VN-secretaris-generaal António Guterres hebben kritiek geuit op Israël om de manier waarop het omgaat met humanitaire hulp. Mondjesmaat worden vrachtwagens met hulp toegelaten. Alleen de kritische woorden lijken geen effect te hebben op de Israëlische premier Netanyahu. "Vorige leek het erop dat de kritiek wel invloed had, toen mocht er voor het eerst een konvooi via een noordelijke grensovergang de Gazastrook in", legt Habiballah uit. "Een woordvoerder van het Israëlische leger zei: we gaan Gaza overladen met goederen. Uiteindelijk lijkt daar niets van terecht zijn gekomen en blijft Israël weigeren meer voedsel binnen te laten."

NC IPC rapport voedsel

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie