Buitenland
NOS

Biden haalt in State of the Union uit naar Trump

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Biden haalt in State of the Union uit naar Trump

Meer dan ooit waren de ogen in Amerika gericht op president Joe Biden tijdens zijn jaarlijkse toespraak voor het congres, de State of the Union. In het NOS Radio 1 Journaal praat correspondent Rudy Bouma ons bij.

Campagnespeech

In zijn jaarlijkse toespraak tot het Amerikaanse parlement, de State of the Union, haalde Biden meerdere malen uit naar Donald Trump zonder hem bij naam te noemen. Ook viel hij de Republikeinse partij meerdere keren hard aan in zijn toespraak.

"Maar liefst dertien keer refereerde hij aan Trump als 'zijn voorganger'", aldus Bouma "Deze State of the Union was ook echt meer een campagnespeech waarin hij het contrast aanbracht tussen hemzelf en Trump."

NAVO

Hij viel de vorige president en de Republikeinen onder meer aan op hun standpunten over de NAVO, verkiezingsfraude, abortus, wapenwetten en immigratie in een speech die het contrast benadrukte met zijn Republikeinse tegenstander in de presidentsverkiezingen.

Een felle Biden sprak zich onder meer uit over het belang van de NAVO en de steun aan Oekraïne. Hij herhaalde dat wapensteun aan Oekraïne cruciaal is. "Als iemand in deze ruimte denkt dat Poetin stopt bij Oekraïne: dat gaat hij niet doen." Ook haalde hij de bestorming van het Capitool aan. "Mijn voorganger en sommige van jullie willen de waarheid van wat er op 6 januari gebeurde begraven."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie