Binnenland
NOS

Extra geld voor achterstandsscholen nog geen effect gehad, blijkt uit onderzoek

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Extra geld voor achterstandsscholen nog geen effect gehad, blijkt uit onderzoek

De toelage om scholen met onderwijsachterstanden aantrekkelijker te maken voor leraren, heeft volgens het Centraal Planbureau het eerste jaar geen effect gehad.

"Het effect van de regeling had moeten zijn dat leraren meer salaris konden ontvangen", vertelt Paul Verstraten van het CPB. "En dat scholen daardoor in staat zouden zijn om het huidige personeel langer vast te houden en meer nieuwe leerkrachten aan te trekken."

'Lastig beleid maken met tijdelijk geld'

"Het is lastig te zeggen waarom het niet zo gewerkt heeft zoals de bedoeling was, maar een aantal dingen hebben in ieder geval niet geholpen. Onder andere dat de regeling vrij laat is aangekondigd, toen het schooljaar al was begonnen."

"Iets anders is dat het een tijdelijke regeling is. Het is voor scholen lastig beleid maken met tijdelijk geld", aldus Verstraten. "Op dit moment wordt er wel gesproken om de arbeidsmarkttoelage structureel te maken, maar de precieze invulling daarvan is nog niet bekend."

'Je zoekt een docent met hart voor de zaak'

"Wat wel opvalt uit een ander onderzoek is dat ongeveer de helft van de scholen niet in de vacaturetekst heeft genoemd dat dat extra salaris door de arbeidsmarkttoelage beschikbaar is. Dat heeft er ook mee te maken dat scholen het lastig vinden om te werven op basis van financiƫle prikkels."

"Je kunt je er iets bij voorstellen, dat je een docent zoekt met met hart voor de zaak en niet op basis van tijdelijk extra geld. Ik kan me voorstellen dat dat meegespeeld heeft", zegt Verstraten.

NOS Radio 1 Journaal 26 maart 2024

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie