Binnenland
KRO-NCRV

Hoe gevaarlijk is het om in de Waal te zwemmen?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe gevaarlijk is het om in de Waal te zwemmen?

De lentekriebels borrelen op en de zomertemperaturen zijn in aantocht. Dat betekent dat veel zwemplekken weer druk bezocht zullen worden. Maar is dat ook mogelijk in de rivier de Waal? Peter Mentink van de Reddingsbrigade Rivierenland Tiel legt het uit bij Spraakmakers.

Even plonzen in de Waal ziet er misschien aantrekkelijk uit, maar Mentink waarschuwt dat je dat absoluut niet moet doen. Het is namelijk levensgevaarlijk om te zwemmen in de rivier. Mentink legt uit dat er duwboten varen, "waardoor het water wordt weggezogen en weer omhoog" komt. "Als je daarin zwemt, zet je je leven op het spel."

Draaikolk

Er zijn overigens wel delen waar wél gezwommen kan worden. "Achter het bankengebied wordt de stroming minder en kun je rustig terugzwemmen", legt Mentink uit. Dat betekent dus alsnog niet dat je het moet doen. "Als je wordt meegezogen, word je onder de boot gezogen. Er zijn draaikolken en stromingen."

Woeste rivier

Dat is niet het enige gevaar van zwemmen in de Waal. "De watertemperatuur verschilt ook, waardoor je kramp kunt krijgen", vertelt Mentink. De onderstroom is ook gevaarlijk. "Migranten en toeristen zijn zich vaak niet bewust van de gevaren van onze rivieren. Vooral migranten denken dat het gewoon een kanaaltje is om in te zwemmen. Maar het is een woeste, kolkende rivier."

De Reddingsbrigade gaat je ook niet redden. "Wij duiken er niet achteraan, want dat zet ons leven op het spel. We proberen reddingsmiddelen te gooien en 112 te bellen voor hulp. Grote schepen vormen ook nog een belangrijk gevaar."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie